NA OVO SE DUGO ČEKALO: Otkriće u liječenju teške bolesti moglo bi promijeniti sve…

Stručnjaci smatraju da je ovo veliki napredak s obzirom na to da nije postojalo drugo liječenje motoričkih poremećaja.

  • Zdravlje

  • 12. Nov. 2023  

  • 0

Otkrića u neuroprostetici mogla bi omogućiti pacijentima s Parkinsonovom bolešću da ponovno hodaju.

Pacijentu koji boluje od Parkinsonove bolesti na leđnu moždinu usađen je elektronički implantat kojim se može upravljati daljinskim upravljačem. Pritiskom na dugme sada može gotovo normalno hodati.

Neuroproteza koju su razvili Univerzitetska bolnica i Federalni tehnološki institut u Lausanni mogla bi promijeniti živote mnogih ljudi pogođenih ovom neurodegenerativnom bolešću.

Elektrode se postavljaju na područje leđne moždine koje kontrolira mišiće nogu. To se izvodi vrlo precizno kako bi se mogao aktivirati svaki od mišića na obje noge. Zatim je elektroda spojena na mali pejsmejker. Sve je ispod kože. Pejsmejkerom se zatim upravlja daljinskim upravljačem.

Za liječenje Parkinsonove bolesti postoje određeni lijekovi. Ponekad se u mozak usađuju elektrode kako bi se zaustavilo podrhtavanje. Međutim, te terapije s vremenom gube svoju učinkovitost.

Stručnjaci smatraju da je ovo veliki napredak s obzirom na to da nije postojalo drugo liječenje motoričkih poremećaja povezanih s Parkinsonovom bolešću.

No hoće li svi pacijenti imati koristi?

Kako bi se potvrdila učinkovitost neuroproteze potrebno je novo kliničko ispitivanje koje će uključiti 6 novih pacijenata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...