EDIN FORTO JE NA POTEZU DA NAĐE RJEŠENJE: BHDCA daje milionske iznose za zakup zgrade u Banja Luci, čeka se kupovina novog objekta

Iz Direkcije je saopćeno da je u tom periodu za kiriju potrošeno više od osam miliona maraka.

  • Politika

  • 12. Nov. 2023  

  • 2

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) godinama ne uspijeva trajno da riješi pitanje smještaja, a za to vrijeme plaća enormne iznose za zakup zgrade u Banja Luci, prenosi BN televizija.

Bivši ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je otišao sa ove funkcije, a da nije uspio kupiti zgradu za smještaj zaposlenih. Sada je na potezu njegov nasljednik Edin Forto i Vijeće ministara BiH, a za kupovinu zgrade obezbijeđeno je 10 miliona maraka.

Od 2009. godine Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine pokušava da kupi zgradu u Banja Luci za smještaj zaposlenih. Mijenjali su se resorni ministri, najavljivali trajno rješenje ovog pitanja, ali do danas bez uspjeha.

Iz Direkcije je za BN saopćeno da je u tom periodu za kiriju potrošeno više od osam miliona maraka.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH od 2009. godine, od kako je preselila u Banja Luku, do danas koristi zakupljene prostorije i pored toga što je Vijeće ministara BiH još 2008. godine zadužio Direkciju i Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da riješe pitanje trajnog smještaja Direkcije putem kupovine poslovnih prostorija u Banja Luci.

Do sada je Direkcija, za potrebe smještaja, utrošila oko 8,5 miliona KM.

Zato je direkcija zajedno sa resornim ministarstvom pripremila odluku o kupovini u kojoj se navodi da se kupuje prostor između 1.800 do 2.000 kvadrata, a traže kancelarije za 70 zaposlenih, prostorije za sastanke, seminare, arhivu i testiranje pilota i kontrolora letenja.

Nabavka će biti finansirana od sopstvenih prihoda prije svega naknada za prelete preko Bosne i Hercegovine. Ugovor o zakupu trenutnog prostora ističe 7. novembra, a kada se saberu iznosi za kiriju, kažu u opoziciji, već su mogli da kupe objekat za svoje potrebe.

"Za sve te godine je potrošeno oko 8,5 miliona tako revizori računaju za smještaj. U jednom periodu taj smještaj je bio visok i nakon toga se našao smještaj po malo nižoj cijeni, ali sve to košta samu direkciju i bilo lakše da su sredstva koja su mogla i jesu obezbijeđena da su ona potrošena za kupovinu zgrade u Banja Luci kada su i kvadrati i mogućnost za kupovinu bila dosta lakša", kaže Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo nije jedina institucija BiH koja godinama izdvaja milionska sredstva za krije, jer nije bilo političke volje da se pitanje smještaja trajno riješi, kažu ekonomisti i upozoravaju da se tu godinama provlače i interesi pojedinaca.

"U tom velikom prostoru sukoba i koncepcija i interesa nalazi se i onaj mali međuprostor koji se zove iznajmljivanje pa i on politički dobija na značaju tako da imamo jedan veliki splet interesa koji se pojavljuju u ovome i veliki sukob političara oko tih interesa odnosni njihova stalna potreba da prave neke kompromise i da dijele politički kolač", smatra ekonomista Slaviša Raković.

Pored Direkcije, u fokusu javnosti je i kupovina zgrade za smještaj Uprave za indirektno oporezivanje za oko 70 miliona maraka. Opozicija tvrdi da će ova zgrada biti kupljena od firme Grand Trejd u vlasništvu, Dodikovog kuma, Mile Radišića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...