ISTINE I MITOVI: Šta ako zaboravimo popiti antibiotik u zadano vrijeme…

Pravilna doza osigurava učinkovitu borbu protiv bakterija.

  • Zdravlje

  • 13. Nov. 2023  

  • 1

Antibiotici su lijekovi namijenjeni suzbijanju bakterijskih infekcija. Kako biste osigurali njihovu maksimalnu učinkovitost, ključno je znati kako ih ispravno koristiti.

Ne mogu se dobiti bez liječničkog recepta. Doktor će procijeniti je li potrebno liječenje antibioticima i, ako jeste, propisat će vam odgovarajući tretman. Važno je napomenuti da antibiotike ne biste trebali dijeliti s drugima, čak i ako mislite da vam pomažu. Svaki antibiotik je pažljivo odabran za specifičnu svrhu, i uzimanje lijekova koji nisu propisani za vas može biti štetno i nepotrebno.

Kada počnete uzimati antibiotike, važno je pridržavati se propisanih doza. Ne biste smjeli samostalno mijenjati doze bez prethodne konzultacije s liječnikom. Pravilna doza osigurava učinkovitu borbu protiv bakterija. Također, važno je uzimati antibiotike u redovitim vremenskim razmacima kako biste održavali konstantnu koncentraciju lijeka u organizmu.

Najvažnija napomena je da završite cijelu propisanu terapiju, čak i ako se osjećate bolje prije nego što je završila. Prekidanje terapije prije nego što završite cijelu količinu antibiotika može rezultirati time da bakterije razviju otpornost na lijekove.

Šta ako zaboravimo popiti antibiotik u zadano vrijeme?


Većinu antibiotika potrebno je uzimati u tačno određeno vrijeme. Ako je ljekar propisao antibiotik koji je potrebno uzimati svakih 8 sati, obavezno se mora uzimati svakih 8 sati, a ne svakih 10 ili 5 sati, radi njegove učinkovitosti. Ako ste propustili jednu dozu, nikada ne uzimajte duplu dozu.

Ako je prošao sat vremena do dva, onda ga uzimamo. Ali sljedeći put nikako ne smijemo zaboraviti popiti antibiotik. Međutim ako je prošlo više od 5-6 sati onda ako pijemo u 6 ujutro i 18 navečer – ako je sada 16 sati, čekati do 6 ujutro i onda uzeti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...