DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE: Pad cijena nafte treću sedmici zaredom, ovoga puta za čak…

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, treću sedmicu zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim ekonomijama.

  • Ekonomija

  • 13. Nov. 2023  

  • 0

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, treće zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim ekonomijama.

Pad cijena treću sedmicu zaredom posljedica je zabrinutosti trgovaca zbog naznaka slabljenja potražnje u SAD-u i Kini, najvećim svjetskim potrošačima 'crnog zlata'.

Zalihe u SAD-u porasle su prije 7 dana za gotovo 13 miliona barela, a američka vlada poručila je kako, prema novim procjenama, očekuje pad potrošnje u ovoj godini za 300.000 barela dnevno, dok je donedavno očekivala rast za 100.000 barela.

S druge strane, kineski uvoz nafte snažno je porastao u listopadu. No, trgovce je zabrinula vijest da su rafinerije u najvećem kupcu sirove nafte u svijetu zatražile od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za decembar.

Nakon prošlodemičnog pada, na londonskom je tržištu cijena barela sada u minusu u odnosu na početak godine oko 5, a na američkom tržištu oko 4 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...