DRAMATIČNI PRIZORI SA SJEVERA EUROPE: Grad pogodilo više od 500 potresa, erupcija neizbježna...

Grad je udaljen samo 15 km južno od međunarodnog aerodroma.

  • Šareni svijet

  • 14. Nov. 2023  

  • 0

Stanovnicima jednog islandskog grada pogođenog stotinama zemljotresa nakratko je dozvoljeno da se vrate svojim kućama da pokupe stvari. Više od 500 potresa pogodilo je u ponedjeljak jugozapadno poluostrvo Reykjanes.

Hiljade ljudi evakuisano je iz grada Grindavik, ispod kojeg se dogodila većina potresa. Vulkanska erupcija se i dalje očekuje, kažu naučnici, uprkos tome što su potresi bili slabiji posljednjih dana.

Predrag, rođeni Srbijanac koji već dugi niz godina živi na Islandu, bio je jedan od onih koji su sa suprugom pobjegli iz grada u petak - na dan kada je proglašeno vanredno stanje. Naredba za evakuaciju Grindavika izdata je u ranim jutarnjim satima u subotu.

"Ako razgovarate s Islanđanima koji su tamo živjeli cijeli život, oni kažu da nikada nisu osjetili tako nešto", rekao je on za BBC, misleći na velike potrese koji su nekoliko sati potresali tu ribarsku luku. Predrag i njegova partnerica od tada borave u skloništu za hitne slučajeve, ali su među onima koji su u ponedjeljak pušteni u Grindavik kako bi uzeli neke od svojih stvari.

Rekao je da, iako nije vidio nikakvu štetu na području u kojem živi, vidio je slike centra grada koji je pogođen. Bilo je i izvještaja da je put na nekim dijelovima potonuo čak za metar. Drugi čovjek koji je bio prisiljen napustiti Grindavik, Gisli Gunnarsson, kaže da se plaši da više nikada neće vidjeti svoj dom.

Ovaj 29-godišnji muzički kompozitor, koji je rođen i odrastao u tom gradu, rekao je novinskoj agenciji PA da je situacija "tmurna".

Drugi lokalni stanovnici navode da su posebno uznemireni jer se erupcije na Islandu obično dešavaju u nenaseljenim područjima. "Ovo je jedna od najvećih evakuacija koje smo ikada imali. To je ogroman incident koji ima veliki uticaj na sve Islanđane", rekao je Aslaug Yngvadottir Tulinius iz islandskog Crvenog krsta za BBC.

Zvaničnici su u ponedjeljak popodne rekli da će Grindavik ostati evakuisan preko noći, jer se situacija i dalje prati na bazi "iz minuta u minut". Prema vulkanolozima, najnovija ažuriranja mogla bi ukazivati na manju predstojeću erupciju nego što se ranije mislilo.

Ipak, to bi moglo dovesti grad u pravu opasnost zbog mogućnosti tokova lave. Stručnjaci su naglasili da je rijeka magme duga 15 km koja teče ispod poluostrva Reykjanes i dalje aktivna.

Područje je bilo mirno, a vulkanskih aktivnosti, prije one iz 2021., nije bilo 800 godina. Thor Thordason, profesor vulkanologije na Univerzitetu Islanda, rekao je za BBC da je magma sada manje od 800 metara ispod površine i da se čini da je erupcija neizbježna.

"Nažalost, čini se da je najvjerovatnija strana erupcije unutar granice grada Grindavik", dodao je. Grad je samo 15 km južno od međunarodnog aerodroma Keflavik, ali letovi i dalje stižu i odlaze kao i obično.

Oblak pepela od erupcije islandskog vulkana 2010. godine doveo je do otkazivanja desetina hiljada letova, ali stručnjaci vjeruju da je malo vjerovatno da će se taj poremećaj ponoviti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...