I NISU SAMO NAJBRŽE, VEĆ I NAJBOLJE: Recept za lazanje koje će postati vaše omiljeno jelo

Savršene lazanje toliko je teško napraviti i naći da su postale mit. Sve do ovog recepta.

  • Gastro

  • 14. Nov. 2023  14. Nov. 2023

  • 0

Ma ne morate imati nikakvo predznanje u kuhinji, ovaj će vas recept sigurno dovesti do najboljih lazanja na svijetu.

I najbržih, jer vam za pripremu treba samo 15 minuta, a onda će se peći u rerni još 25 minuta do pola sata.

Ove lazanje zapravo su klasične lazanje s nadjevom od mljevene junetine i paradajza, obložene divnim rastopljenim sirom.

Jedino na vrh ne ide bešamel, što će slaviti svi kojima je taj umak uspio da zagori.

Laici neće primijetiti razliku, stručnjaci za lazanje možda hoće - ali svidjeće se svima.

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

2 kriške suhog mesa ili dimljene slanine

1 glavica luka, sitno nasjeckanog

1 štapić celera, sitno nasjeckan

1 mrkva srednje veličine, izrendana

2 čehna bijelog luka, sitno isjeckana

500 g mljevene junetine

1 kašika pirea od paradajza

800 g paradajza pelata iz konzerve, isjeckanog

1 kašika meda

500 g svježih listova za lazanje

400 ml creme fraiche

125 g mozzarelle (svježe), grubo iscjepkane

50 g parmezana, rendanog

šaka listova svježeg bosiljka (može i iz kesice, ako ne pronađete u prodavnici ili na pijaci)

Priprema:

1. Zagrijte ulje u većoj šerpi ili dubokoj tavi.

2. Suho meso ili slaninu isijecite na sitne komadiće i stavite u tavu da se prže nekoliko minuta dok ne počnu dobijati boju.

3. Dodajte luk, celer i mrkvu pa dinstajte na srednje jakoj vatri pet minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i ne postane staklast.

4. Dodajte bijeli luk pa za jedan minutu dodajte i mljeveno meso.

5. Pustite da se kuha oko 6 minuta dok ne postane bjelkasto. Varjačom za to vrijeme usitnjavajte grudvice mesa.

6. Umiješajte pire od paradajza i kuhajte jedan minut, pa ga dobro pomiješajte s junetinom i povrćem.

7. Dodajte isjeckani pelat i tečnost iz limenke (ulijte vode da pokupite sve).

8. Na kraju dodajte med, so i biber pa pustite da se kuha još 20 minuta.

9. Zagrijte rernu na 200 stepeni.

10. Složite lazanje. Malo nadjeva s mesom izlijte u posudu za pečenje i rasporedite ga da prekrije čitavo dno.

11. Sada stavite listove lazanja na dno da prekriju čitavu posudu pa na njih izlijte umak, ponovite s drugim slojem lazanja i opet zalijte umakom pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke i završite slojem tjestenine.

12. Creme fraiche (najsličnije mileramu) stavite u posudu i razrijedite ga s dvije kašike vode.

13. Prelijte preko tjestenine, a na vrh stavite grubo iscjepkanu mocarelu.

14. Pospite parmezanom i pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i lijepo se ne zapeče.

15. Pospite bosiljkom i poslužite vruće, piše Pun kufer. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...