Mini market
NAČELNIK BANOVIĆA PROUZROKOVAO SAOBRAĆAJNU NESREĆU: Pokušao se udaljiti sa lica mjesta, ali u tome su ga spriječili...
Prije 14 min0
Savršene lazanje toliko je teško napraviti i naći da su postale mit. Sve do ovog recepta.
Gastro
14. Nov. 2023 14. Nov. 2023
0
Ma ne morate imati nikakvo predznanje u kuhinji, ovaj će vas recept sigurno dovesti do najboljih lazanja na svijetu.
I najbržih, jer vam za pripremu treba samo 15 minuta, a onda će se peći u rerni još 25 minuta do pola sata.
Ove lazanje zapravo su klasične lazanje s nadjevom od mljevene junetine i paradajza, obložene divnim rastopljenim sirom.
Jedino na vrh ne ide bešamel, što će slaviti svi kojima je taj umak uspio da zagori.
Laici neće primijetiti razliku, stručnjaci za lazanje možda hoće - ali svidjeće se svima.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
2 kriške suhog mesa ili dimljene slanine
1 glavica luka, sitno nasjeckanog
1 štapić celera, sitno nasjeckan
1 mrkva srednje veličine, izrendana
2 čehna bijelog luka, sitno isjeckana
500 g mljevene junetine
1 kašika pirea od paradajza
800 g paradajza pelata iz konzerve, isjeckanog
1 kašika meda
500 g svježih listova za lazanje
400 ml creme fraiche
125 g mozzarelle (svježe), grubo iscjepkane
50 g parmezana, rendanog
šaka listova svježeg bosiljka (može i iz kesice, ako ne pronađete u prodavnici ili na pijaci)
Priprema:
1. Zagrijte ulje u većoj šerpi ili dubokoj tavi.
2. Suho meso ili slaninu isijecite na sitne komadiće i stavite u tavu da se prže nekoliko minuta dok ne počnu dobijati boju.
3. Dodajte luk, celer i mrkvu pa dinstajte na srednje jakoj vatri pet minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i ne postane staklast.
4. Dodajte bijeli luk pa za jedan minutu dodajte i mljeveno meso.
5. Pustite da se kuha oko 6 minuta dok ne postane bjelkasto. Varjačom za to vrijeme usitnjavajte grudvice mesa.
6. Umiješajte pire od paradajza i kuhajte jedan minut, pa ga dobro pomiješajte s junetinom i povrćem.
7. Dodajte isjeckani pelat i tečnost iz limenke (ulijte vode da pokupite sve).
8. Na kraju dodajte med, so i biber pa pustite da se kuha još 20 minuta.
9. Zagrijte rernu na 200 stepeni.
10. Složite lazanje. Malo nadjeva s mesom izlijte u posudu za pečenje i rasporedite ga da prekrije čitavo dno.
11. Sada stavite listove lazanja na dno da prekriju čitavu posudu pa na njih izlijte umak, ponovite s drugim slojem lazanja i opet zalijte umakom pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke i završite slojem tjestenine.
12. Creme fraiche (najsličnije mileramu) stavite u posudu i razrijedite ga s dvije kašike vode.
13. Prelijte preko tjestenine, a na vrh stavite grubo iscjepkanu mocarelu.
14. Pospite parmezanom i pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i lijepo se ne zapeče.
15. Pospite bosiljkom i poslužite vruće, piše Pun kufer.
Prijatno!:)
Mini market
NAČELNIK BANOVIĆA PROUZROKOVAO SAOBRAĆAJNU NESREĆU: Pokušao se udaljiti sa lica mjesta, ali u tome su ga spriječili...
Prije 14 min0
Svijet
UZNEMIRUJUĆI SNIMAK STIŽE IZ NEW YORKA: Brod meksičke mornarice udario u Brooklyn Bridge
Prije 26 min0
Evropa
ŠPANCI SE NISU PREPALI DISKVALIFIKACIJE SA EUROSONGA ZBOG KOMENTARA NA RAČUN IZRAELA: "Mir i pravda za Palestinu"
Prije 40 min0
Regija
STUDENTI PONIZILI VUČIĆA I ACU LUKASA: "Za stolom sa prostacima i narkomanima, a kolima na članove Filharmonije“
Prije 50 min0
Gastro
ISPROBAJTE VEĆ SUTRA UJUTRO: Prženice bez masnoće i gnjecavosti, evo trikova koji stvarno rade
16. Maj 20250
Gastro
SPECIJALITET DANA: Danas pravimo nenadmašnu brzu sirnicu u tavi, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
16. Maj 20250
Gastro
BRZO, JEFTINO, UKUSNO: Ako nemate puno vremena za kuhanje, a raspoloženi ste za ukusan zalogaj, isprobajte recept za
15. Maj 20250
Gastro
I NE PITAJ NIŠTA, SLANCI SU TO: Napravite ih još ovo jutro po ovom receptu, bolji su nego oni iz pekare
17. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.