SLAVEN RAGUŽ, LIDER HRS-a: „Ja sam nekim od tih prijatelja sugerirao ako žele…“

Pred domaćim vlastima još je mnogo ključnih reformi koje moraju ispuniti, no, ovakva podrška u ovom trenutku najbolji je pokazatelj do sada da je našoj zemlji zagarantirano mjesto među članicama EU.

  • Politika

  • 15. Nov. 2023  

  • 0

"Prijatelji Zapadnog Balkana" u novom non-paperu iskazali su da se zalažu za ubrzavanjе pristupanja regiona Uniji i da žele da približe zemlje Zapadnog Balkana Europskoj uniji i prije stvarnog članstva. Posebno je ovo važno za Bosnu i Hercegovinu, koja čeka zeleno svjetlo za početak pregovora. Odatle i poruke iz naše zemlje da ovaj trenutak mora iskoristiti i svoj kurs još jače okrenuti ka Europskoj uniji. Nakon ovakve podrške na političarima je da se snažno uhvate ispunjavanja preostalih uvjeta za članstvo. 

Novi non-paper Prijatelja Zapadnog Balkana vjetar je u leđa Bosni i Hercegovini u ključnim koracima ka članstvu u europsku porodicu. 

"To je jedna super aktivnost koja je prethodila samom sastanku s ministrima vanjskih poslova EU. Taj non-paper pokazuje da već postoje neki akcioni planovi definisani na koji način se prostor Zapadnog Balkana može integrisati u EU", stava je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković

U slučaju Bosne i Hercegovine ovaj dokument će omogućiti da glasnije artikuliraju svoje zahtjeve, a i da ujedno razvije veću solidarnost i europsko zajedništvo u vanjskopolitičkim pitanjima. Cilj je osigurati prilagođavanje zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije.

"Na ispravan način pokušavaju da istaknu važnost u sigurnosnom smislu Zapadnoga Balkana a u svjetlu ovih geopolitičkih okolnosti. Zbog toga je takva vrsta podrške izuzetno važna za BiH", kaže zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH (NiP) Denis Zvizdić

"Mislim da se taj termin Zapadni Balkan u ovom kontekstu prvenstveno odnsi na BiH i da je BiH za ovih sedam zemalja članica EU prioritet u ubrzanju procesa pristupa. To je jedna vrlo pozitivna stvar. To su zemlje koje nisu bez utjecaja u EU, a bliske su BiH", smatra delegat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH (HDZ 1990) Ilija Cvitanović

"To je jedan u nizu dokumenata koje dobre volje da se stvari pokrenu u BiH. Ja sam nekim od tih prijatelja sugerirao ako žele pomoći BiH da je uključe pod domenu EU tužiteljice", navodi poslanik HRS u Parlamentu Federacije BiH Slaven Raguž.

Analitičari su stava da BiH zaslužuje zeleno svjetlo kada je riječ o početku pregovora, kojim bi Europska unija pokazala da zaista želi BiH u svojoj porodici a ovaj non-paper najbolji je pokazatelj dobrodošlice Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i nada da će se sa otvaranjem pregovaračkog poglavlja krenuti što prije. 

"To je jako bitna poruka jakih zemalja EU da BiH zaslužuje zeleno svjetlo ako Ukrajina, Moldavija, zaslužuju zeleno svjetlo onda i BiH zaslužuje jer to zeleno svjetlo ne znači ništa više od toga da se kreče u pregovore", ističe Faris Kočan sa Fakulteta drušvenih nauka Ljubljana. 

A otvaranje pregovora ono je što Bosna i Hercegovina i očekuje najkasnije na proljeće. Pred domaćim vlastima još je mnogo ključnih reformi koje moraju ispuniti, no, ovakva podrška u ovom trenutku najbolji je pokazatelj do sada da je našoj zemlji zagarantirano mjesto među članicama EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...