Svijet
SVE JE UNIŠTENO: Zastrašujući prizori devastacije u Americi, raste broj mrtvih, Biden poručio... (FOTO, VIDEO)
Prije 16 min0
Baklava je postigla takav značaj na dvoru da su do 18. vijeka samo posebno obučeni majstori kuhanja pripremali ovaj desert
Jeste li znali
17. Nov. 2023
0
Neodoljivo sočna i svjetski poznata, baklava je važan simbol bogatog turskog kulturnog nalijeđa. Stoljetna tradicija, zanatstvo i bogata historija kolača doveli su do uspostavljanja njenog posebnog dana. Stoga donosimo priču o baklavi povodom 17. novembra - Svjetskog dana baklave.
Desert sa dvora
Prvi pronađeni izvori kažu da je baklava potekla iz turskog načina pravljenja jufke – tananog tijesta koje se u svom današnjem obliku pojavilo prvi put u kuhinjama osmanskog dvora. Prvi put spomenuta u dvorskim zapisima 1473. godine, baklava se služila na proslavavam, gozbama i važnim danima i datumima. Baklava je postigla takav značaj na dvoru da su do 18. vijeka samo posebno obučeni majstori kuhanja pripremali ovaj desert. Ovi vješti majstori navodno su mogli razviti tijesto jufke u listove tanke poput ružinih latica – stvarajući tako baklavu sa skoro 100 slojeva i filova. U važnim prilikama baklavu su služili vojnici. Ova ceremonija bila je poznata kao „Baklava karavan“ (Baklava Alayı), a javnost je sa oduševljenjem posmatrala kako vojnici služe baklavu sa ukusom šerbeta.
Orah, badem, pistacija
Baklava je jedan od nacionalnih deserta u Turskoj i živopisno ilustruje bogatu kulturnu baštinu zemlje svojim bezbrojnim varijantama. Dok putujete Turskom, možete probati razne regionalne vrste baklave. Baklava u crnomorskoj regiji sadrži lješnjake, dok su orasi omiljeni fil za baklavu u srednjoj Anadoliji. Bademi se koriste u priobalnom Egejskom regionu, a sjemenke susama u Edirne i Trakiji. U jugoistočnoj Anadoliji, baklava se priprema sa sitno mljevenim pistacijama. Grad Gaziantep je poznat po svojoj kulinarskoj tradiciji i nalazi se na UNESCO-voj mreži kreativnih gradova.
Šuštanje tankog tijesta...
Posebno je širom svijeta poznata Gaziantepova baklava. Zapravo je „Antep Baklava/Gaziantep Baklava“ dobila status zaštićene geografske oznake od strane Evropske unije. Gaziantep baklava, koja se razlikuje od ostalih varijanti deserta po kvalitetu sastojaka i načinu pripreme, napravljena je od 40-45 slojeva tankog tijesta i obložena domaćim filom pistacija. Slastica se peče u kamenim pećima na hrastovim drvima.
Tradicija baklave prenosi se s generacije na generaciju, a šegrti uče od majstora. Majstori Gaziantep baklave smatraju da desert svojim izgledom i okusom treba da privuče pet čula. Iako su sastojci baklave relativno jednostavni, proizvodnja deserta zahtijeva ogromnu vještinu i detaljnu obradu. Dobra baklava, kažu majstori, mora prvo biti adekvatno suha i potom dobro pečena. Treba bi biti ugodna oku, zlatno žute boje, lagana kada se prinosi ustima, ne teška od previše sirupa, sa aromom svježih pistacija i čistog putera. Kada zagrizete parče baklave, trebalo bi da čujete šuštanje tanko razvijenog tijesta. U Gaziantepu je baklava sastavni dio kulture i prodaje se svuda – od tržnih centara do pekara. Naravno, u gradu postoji i muzej baklave.
Umijeće rezanja
Iako gotovo svaka baklava sadrži besprijekornu mješavinu šećera, jufku i orašaste plodove, ovaj deset ima različite nazive prema načinu proizvodnje i rezanju. To uključuje baklavu havuç dilimi (baklavu rezana u obliku mrkve), midye baklavu (baklavu u obliku dagnje), bulbul yuvası (poput gnijezda slavuja ili prstena) i sutlu nuriye (posutu mlijekom umjesto sirupa). Kuru (suha) baklava koristi manje sirupa za hrskavija peciva, dok fistik sarma (omata od pistacija) i ceviz sarma (smotuljak od oraha) sadrži obilje mljevenih pistacija i oraha.
Svijet
SVE JE UNIŠTENO: Zastrašujući prizori devastacije u Americi, raste broj mrtvih, Biden poručio... (FOTO, VIDEO)
Prije 16 min0
Evropa
NIJE DOČEKALA RAZMJENU: Ukrajinska novinarka umrla u ruskom zarobljeništvu
Prije 23 min0
Vijesti
"U SKLADU S IZBORNIM ZAKONOM BiH": SDA zatražila od CIK-a da hitno pokrene postupak protiv kandidata SDP-a u Bugojnu
Prije 32 min0
Vijesti
BIVŠA SDA-ovka: Alma Čolo dobila novu funkciju
Prije 39 min0
Jeste li znali
O ZLOGLASNOM RATNIKU IZ KALINOVIKA PJESME SU PJEVALI: Srbima je utjerivao strah u kosti, „Zmaju od Bosne“ zabio nož u leđa, a onda su ga na prevaru ubili…
08. Okt. 20240
Jeste li znali
KATASTROFA KAKVA SE NE PAMTI: Zastrašujuće podrhtavanje tla u smrt je odvelo čak 80.000 ljudi, sve je nestalo u trenu, a onda se horor nastavio…
Prije 16h0
Jeste li znali
ZABORAVLJENI BOSANAC KOJEM SE DIVILA SRBIJA: Heroj iz Agića pravio je podvig za podvigom, fašisti su ga zatvarali i mučili, a onda je upao u zasjedu…
09. Okt. 20240
Jeste li znali
STARIJE SARAJLIJE SE SJEĆAJU: Kad je bujica 1986. godine krenula s Trebevića niz Bistrik
09. Okt. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.