VIKTOR ORBAN U SVOM ELEMENTU: "Mađarima je bilo bolje u SSSR-u nego sada u nezavisnoj Ukrajini"

Najavio je da će Mađarska pružiti svu pomoć Mađarima u ukrajinskom Zakarpatju jer Ukrajina "i dalje kažnjava građane Zakarpatja" unatoč ratu.

  • Evropa

  • 17. Nov. 2023  

  • 4

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je situacija s mađarskim jezikom i obrazovanjem u Zakarpatskoj oblasti pod SSSR-om bila bolja nego sada pod neovisnom Ukrajinom. Navedeni Orbanov istup je stigao tijekom današnjeg sastanka Stalne mađarske konferencije, prenosi Ukrajinska Pravda.

Govoreći o Mađarima u inozemstvu, Orban je rekao da su sada u najgoroj situaciji Mađari u ukrajinskom Zakarpatju. Prema njemu, ukrajinsko političko vodstvo slijedi put koji vodi do onoga što Budimpešta ne može podržati. "Ne pretjerujem kada kažem da je situacija s mađarskim jezikom i obrazovanjem bila bolja za vrijeme Sovjetskog Saveza nego sada pod ukrajinskom državom", naveo je.

Najavio je da će Mađarska pružiti svu pomoć Mađarima u ukrajinskom Zakarpatju jer Ukrajina "i dalje kažnjava građane Zakarpatja" unatoč ratu. "Jako je teško pomoći zemlji koja ratuje bez međunarodno priznatog vojnog cilja", dodao je mađarski premijer. 

Potvrdio je kako je na posljednjem sastanku Europske unije predložio izradu "plana B" za Ukrajinu, što bi bilo bolje od nastavka "sadašnje beznadne situacije" u kojoj tisuće umiru u "kršćanskom-građanskom ratu". Inače, Mađarska je nedavno pojačala svoje prijetnje da će blokirati početak pregovora Ukrajine o pristupanju EU-u zbog navodnog kršenja prava ukrajinske manjine koja govori mađarski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...