UREDNICA NEW YORK TIMESA DALA OTKAZ ZBOG “RATNOHUŠKAČKIH LAŽI” O POJASU GAZE: "Ovo je trajno razaranje naroda Palestine"

Pozdravljajući Palestince kao narod “koji se opirao decenijama okupacije, prisilnog raseljavanja, nadzora, opsade, zatvaranja i mučenja”, ona je dodala da “ovo nije samo rat projektila i kopnenih invazija” već i “trajno razaranje naroda Palestine”.

  • Svijet

  • 18. Nov. 2023  

  • 1

Urednica poezije lista The New York Times Anne Boyer u petak je dala otkaz zbog “ratnohuškačkih laži” dnevnog lista o izraelskim napadima na civile u opkoljenom Pojasu Gaze.

Ona je u otvorenom pismu navela da “rat izraelske države protiv naroda Gaze, koji podržava SAD, nije rat ni u čijem interesu”.

“Nema sigurnosti ni u tome, ni od toga, ni za Izrael, ni za SAD ili Evropu, a posebno ne za mnoge Jevreje koje klevetaju oni koji lažno tvrde da se bore u njihovo ime. Jedini profit je smrtonosni profit naftnih interesa i proizvođača oružja”, dodala je.

Pozdravljajući Palestince kao narod “koji se opirao decenijama okupacije, prisilnog raseljavanja, nadzora, opsade, zatvaranja i mučenja”, ona je dodala da “ovo nije samo rat projektila i kopnenih invazija” već i “trajno razaranje naroda Palestine”.

“Budući da je naš status quo samoizražavanje, ponekad je sve što umjetnicima preostaje jeste da odbiju. Tako da odbijam”, naglasila je ona

Boyer je rekla i da neće “pisati o poeziji uz ‘razumne’ tonove onih koji imaju za cilj da nas naviknu na nerazumnu patnju”.

“Nema više jezivih eufemizama. Nema paklenih pejzaža saniranih riječima. Nema više ratnohuškačkih laži”, navela je ona.

Dodala je da “ako otkaz ostavi prazninu veličine pjesme u svijetu vijesti, onda je to pravi trenutak”.

Propalestinski demonstranti su prošle sedmice održali skup u predvorju The New York Timesa, optužujući list i američke medije za pristrasno izvještavanje o izraelsko-palestinskom sukobu.

Demonstranti su čitali imena hiljada Palestinaca ubijenih u Gazi, uključujući desetine novinara, i dijelili lažne novine “The New York War Crimes”, optužujući medije za saučesništvo u prikrivanju genocida.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...