POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ: „Pametni probosanski lideri bi prihvatili ovu poruku i s njom udarili čekićem i SNSD i HDZ…“

Svoj sud o svemu na društvenim mrežama iznio je bh. politolog s američkom adresom Jasmin Mujanović.

  • Vijesti

  • 22. Nov. 2023  

  • 1

Ne stišavaju se reakcije nakon posjete generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga Bosni i Hercegovini.

Svoj sud o svemu na društvenim mrežama iznio je bh. politolog s američkom adresom Jasmin Mujanović.

-Nejasno mi zašto neki vrte Stoltenbergove komentare da BiH ne može ući u NATO prema sadašnjem ustavu kao loše vijesti. Stav NATO-a je daleko konstruktivniji od stava EU za suverene interese BiH, ali naglašava potrebu za kategoričnom ustavnom reformom.

Konkretnije, Stoltenberg naglašava da subnacionalne administrativne jedinice - entiteti, kantoni itd. - ne mogu biti uključene u kreiranje vanjske politike države. Ovo je izravan prijekor onoga što je EU pokušala učiniti s pothvatima poput takozvanog "mehanizma koordinacije".

Pametni pro-bosanski lideri bi prihvatili ovu poruku i pobjegli s njom da udare čekićem i SNSD i HDZ. "Legitimno predstavljanje", "donošenje odluka konsenzusom", "mehanizmi koordinacije", sve to Stoltenberg odbacuje kao održivo za put Sarajeva u NATO.

To je upravo ono što stvarni aktivisti za građanska prava i reformatori u BiH govore desetljećima. Pravi zaključak ovdje nije da je NATO rekao "ne" BiH, već da je rekao "ne do" i da je "do" u konačnici potpuno u skladu s ciljevima građansko-liberalnog tabora u BiH, poručio je Mujanović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...