JEZIVA MISTERIJA: Grad na sjeveru Europe krije tajnu, niko ne zna odakle dolaze tajanstveni zvukovi...

Čudne stvari se događaju.

  • Šareni svijet

  • 22. Nov. 2023  

  • 0

Kada se sumrak spustio nad Omagh, fabrike postepeno utihnu, kao i tutnjava i buka saobraćaja, a polumjesec zasja na nebu boje mastila, stanovnici postaju svjedoci nove misterije: brujanja.

Oni koji ga čuju opisuju neprekidan, niskofrekventni zvuk poput zvuka drona ili zujanje, i kažu da kada ga jednom čujete, više se ne može „ne čuti“.

Olakšanje onih koji su pošteđeni tom iritacijom naglašeno je radoznalošću i žaljenjem što propuštaju ovaj fenomen koji zbunjuje naučnike i koji daje ovom trgovačkom gradiću u Tyroneu usred Sjeverne Irske enigmu s kojom su dospjeli na naslovnice širom svijeta.

"To je pomalo misterija, kao čudovište iz Loch Nesa", rekao je Barry McElduff, vijećnik Sinn Feina. Stanovnici su počeli prijavljivati brujanje u septembru, a neki navode da im kvari san i smirenost, što je potaknulo istragu od strane odjela za zaštitu okoliša Fermanagha i okružnog vijeća Omagha.

"Zbog širokog područja gdje je zvuk prijavljen, teško je odrediti tačan izvor(e)", rekli su iz odjela. “Službenici trenutno istražuju upotrebu specijalističke opreme ili usluge specijalizirane kompanije za pomoć u otkrivanju izvora buke.”

John Boyle, direktor za zajednicu i dobrobit, rekao je vijeću da neće biti brzog rješenja. „Nikada ranije nismo imali ovaj problem i otkako radim u ovoj oblasti nikada nisam naišao na ovakav problem“, rekao je.

Iteracije brujanja zabilježene posljednjih decenija u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i Sjeverne Amerike, a postoji i globalna mapa i baza podataka.

Stanovnici Omaha popunjavaju informacijski vakuum teorijama koje se kreću od mehaničkih preko elementarnih do psiholoških.

"Čuje se kada se sve stiša oko 22 ili 23 sata", rekao je Joe, (62). “Teško je to opisati. To je tiho brujanje, poput motora. Ne drži me budnim, imam dovoljno buke u glavi.” Sumnja je da je uzrok industrijski.

Lisa Brannigan, (49), misli da zvuk dolazi iz rudnika zlata koji radi izvan Omagha. "Mi smo u dolini, tako da zvuk putuje." Njena prijateljica, koja je odbila da bude imenovana, rekla je da je "100% sigurna" da nisu vanzemaljci.

Sian Sheils, (23), kaže da je njena majka, koja živi nedaleko od grada, u početku mislila da je izvor u kući. "To ju je izluđivalo", rekla je. “Htjela je pozvati električara. Moji baka i deda su se šalili da su to njeni hormoni.”

Caolan Arkinson, (30), radnik u kafiću, rekao je da su rasprave mušterija o zujanju izazvale i njegovu radoznalost, ali ne do te mjere da bi ga i sam poželio čuti. „Ne treba mi više nerviranja u životu“, rekao je.

Stojeći na mračnoj, napuštenoj, bezobzirnoj glavnoj ulici, Killian Murray, 23, pita se da li je izvor možda vjetar koji zviždi kroz stambena naselja. Njegov prijatelj Cathaoir McCullagh, (24) nagađao da se radi o zvuku uličnih svjetiljki. Njegova druga teorija je o preosjetljivim tinejdžerima. „Ta generacija je izgubila osjećaj“, rekao je.

U pabu Cat and Fiddle, klasična rock muzika ugušila je sve neželjene zvukove, ostavljajući Jackie Beattie, 75, penzionisanu psihijatrijsku sestru, da ispija svoju pivu i razmišlja o mogućnostima. „Uz oluje koje smo imali, moglo bi biti da voda ulazi u transformatore“, kaže. Isključuje mogućnost curenja gasa. „To bi već osjetili.”

Gabrielle Doherty, penzionerka, ukazala je na mogućnost slijeganja tla. “Postoji stambeno naselje koje tone. Čudne stvari se mogu dogoditi.”

Gerard Casey (37) menadžer u pabu The Aviary, je skeptičan. „Čuo sam za zvuk, ali sam zvuk ne. Počinjem da mislim da je to mit, plod ljudske mašte.”

Vijećnik McElduff, pak ne sumnja da je zvuk stvaran: čuo ga je. “Kada ga jednom čujete, ne možete ga „ne čuti“, to je kao sat koji otkucava.” Zbog toga se nada da će upravo on otkriti koji je uzrok. Sanja da će tako postati heroj otkrića izvora misterioznog zvuka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...