VOJNI ANALITIČAR GORDAN AKRAP: "Četverodnevno primirje trebalo bi koristiti izraelskim snagama"

Akrap je istaknuo da je Izrael najavio da će biti izuzetno oprezni tokom ta četiri dana.

  • Svijet

  • 22. Nov. 2023  

  • 1

Na prvo primirje Izraela i Hamasa u dnevniku HTV-a osvrnuo se stručnjak za geostrategiju i hibridne sukobe Gordan Akrap, koji je kazao kako se nada da će se doći do najavljenog primirja.

"Međutim, upitno je s obzirom na činjenicu da Hamas ipak drži veliki broj zarobljenih otetih državljana izraelske države, tako da je pitanje kolika je njihova spremnost i voljnost da zaista sudjeluju i aktivno rade na održavanju mirnog procesa", dodao je.

Akrap je istaknuo da je Izrael najavio da će biti izuzetno oprezni tokom ta četiri dana.

"Izraelski ministar nacionalne sigurnosti čak se protivi tome i kaže da je riječ o presedanu, da se ponavljaju povijesne pogreške. Dosad nije bilo prakse zapravo pregovaranja s teroristima. Pa čak i naš narod kaže "tko se na mlijeko peče, na jogurt puše", dodao je Akrap. 

Prije svega, Izrael želi zadržati daljnju sigurnost svog vlastitog naroda, stanovništva i države, pa mora obratiti pažnju da se ovaj mir, odnosno ovo primirje, ne iskoristi ili zloupotrijebi za nove dodatne terorističke napade na civilno stanovništvo.

Četverodnevno primirje trebalo bi koristiti izraelskim oružanim snagama, jer mogu zamijeniti vojsku, mogu ih opremiti, nahraniti, rotirati i logistički obaviti onaj dio posla koji bi inače trebali u neposrednim ratnim uvjetima. S druge strane, imaju dovoljno vremena da u miru, bez pritiska, rade na otkrivanju Hamasovih tunela.

"S druge strane, Hamas će teško moći reorganizirati se na način da može osigurati sebi logističku potporu ili zamjenu postrojbi koje oni koriste. U svakom slučaju, koristi su više na strani Izraela, a također se nadamo da će u vrhu Hamasa doći do svijesti da se nasilje ne isplati i da od nasilja uvijek stradaju oni koji ga pokreću," poručio je Akrap.

Ovo je tek manji dio zarobljenika koji će biti oslobođeni ako sve prođe dobro; otvara li to zapravo put za neke druge dogovore ovakvog tipa?

"Pa, u svakom slučaju, pregovori i razgovori koji su vođeni daleko od očiju javnosti su urodili prvim plodom. Nadamo se da će oni i dalje nastaviti te da će se pokazati da sve strane koje sudjeluju u pregovorima, pogotovo Saudijska Arabija koja se ne pojavljuje, ali koja sasvim sigurno bitno sudjeluje i ima ozbiljnu riječ u njima, će učiniti sve, uložiti brojne napore da se stabilizira situacija na Bliskom istoku, da se pokrene proces deradikalizacije, demotivacije islamističkih grupacija koje čine teroristička djela, posebno protiv države Izraela, te da potpišu konačni mirovni sporazum sa državom Izraelom i priznanjem njezinog postojanja", rekao je Akrap. Netanyahu je rekao da, bez obzira na ovo primirje, Izrael je i dalje u ratu, jer žele istrijebiti Hamas.
Akrap je naglasio da će Izrael, sasvim sigurno, ako se nastavi aktivno djelovanje Hamasa, nastaviti u ispunjavanju svojih ciljeva i zadaća.

"Prvo je povratak svih otetih osoba iz Izraela i drugo je uništenje Hamasa kao terorističku organizaciju, to su javno rekli za ciljeve, dodao je stručnjak za geostrategiju i hibridne sukobe.

No, pitanje je na koji način, te kako će se jednog dana, aktivno sve završiti, reflektirati na politički život u Izraelu."

Akrap je poručio kako je Iran ozbiljno sudjelovao u pripremi Hamasa zajedno sa još nekim državama za izvođenje terorističkih akcija.


"U svakom slučaju, Iran vidi da ostaje sam i da ne dobiva potporu ni onih država za koje se je nedavno nadao da bi mogao naći zajednički suživot s njima, kao što je to Saudijska Arabija, gdje je uz posredovanje Kine potpisao određeni mirovni sporazum. Tako da Iran, kao država koja je još uvijek jedina praktički na području Bliskog Istoka, negira pravo i države Izraela na postojanje i ostaje sama, što je dobar znak. Jer jedino suradnjom prepoznavanje svih država, stvaranje dvije države na tom teritoriju, države Izraela i države Palestine, uz potporu međunarodne zajednice, arapske države, može se jamčiti stabilnost i sigurnost. Iran koji to ne želi, će sasvim sigurno dugoročno snositi određene posljedice", dodao je Akrap. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...