AKCIJA U ISTANBULU: Turci uhapsili dvije osobe koje su radile za Mossad, jedna s Balkana

Osama Foad Hijazi također je uhapšen zbog učešća u špijunskim aktivnostima u Turskoj u ime izraelske obavještajne službe.

  • Evropa

  • 23. Nov. 2023  23. Nov. 2023

  • 0

U sklopu istrage koju je proveo Istražni ured za terorizam i organizirani kriminal Ureda glavnog državnog tužitelja u Istanbulu uhapšeni su Nikola Radonjić i Osama Foad Hijazi, pod sumnjom da su radili za izraelsku obavještajnu službu Mossad.

Uhapšeni su pod optužbom da su učestvovali u špijunskim aktivnostima u ime izraelske obavještajne službe kontaktirajući palestinskog programera i hakera Omara A.

Istraga je otkrila da je Raed Gazzal radio za kompaniju povezanu s izraelskom obavještajnom službom. Osim toga, utvrđeno je da je palestinski programer Omar A. dobio ponudu za posao od Gazzala.

Utvrđeno je da je osumnjičeni Nikola Radonjić, za kojeg je doakzano da radi za izraelsku obavještajnu službu, kontaktirao Omara A. i dao mu ponudu za posao.

Nadalje je otkriveno da je Radonjić, po dolasku u Istanbul, prebacio novac na račun palestinskog investitora za probni projekt koji je pripremio, a koji je bio namijenjen za Omara A.

Praksa izraelske obavještajne službe uspostavljanja kontakta s pojedincima i prikupljanja podataka preko lažnih kompanija poznata je od ranije.

U sklopu istrage utvrđeno je da je Radonjić imao veze s izraelskom obavještajnom službom, zbog čega je 7. oktobra uhapšen na aerodromu u Istanbulu pod optužbom za "vojnu i političku špijunažu". Turski mediji su tu informaciju objavili danas.

Osama Foad Hijazi također je uhapšen zbog učešća u špijunskim aktivnostima u Turskoj u ime izraelske obavještajne službe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...