DRAMA U MOSTARU: Otkriven Kabirijev novi plan, riskira sukob s njemu bliskim HDZ-om...

Projekat je stalno bio „živ“, ali se nikada nije ništa napravilo, zbog vozanja „papira“ na relaciji Mostar-Sarajevo.

  • Vijesti

  • 24. Nov. 2023  

  • 3

U pokušajima da ovlada sa što više atraktivnih lokacija i institucija u Mostaru izraelski biznismen iz iznajmljivač Alumija, Amir Gross Kabiri je svojevremeno „bacio oko“ i na zdanje Pozorišta lutaka Mostar, koje je nekada bila mostarska sinagoga. 

Smatrao je kako ta zgrada pripada Židovskoj zajednici u Mostaru kojom je u međuvremenu ovladao.

„Mali problem“ u tom njegovom planu bio je to što je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća sklopljen validan ugovor o prodaji zdanja Sinagoge tadašnjoj Opštini Mostar o čemu naravno postoji odgovarajuća dokumentacija!

Duže vrijeme je Kabiri opsjedao pozorište, prijetio advokatima, uvjetovao, dovodio čak i delegaciju Vlade FBiH, da bi na kraju, ipak shvatio da od toga neće biti ništa, pa se prebacio na „rezervni plan.“

Kako Ljudski.ba saznaje od dobro obavještenih izbora, Kabiri je iskoristio svoje jako dobre veze u Ambasadi Izraela, koja pokriva BiH, kako bi jedan od tamošnjih diplomata posjetio Mostar i gradonačelnika Marija Koridića. Razlog? Kabiri se sada želi “upakovati“ u lokaciju na mostarskom Bulevaru na centralnoj gradskoj saobraćajnici o  kojoj  se prije dvadeset i kusur godina govorilo kao o „lokaciji za izgradnju Jevrejskog centra i sinagoge“. Čak je urađen i idejni projekat. 

viber image 2023 11 23 10 19 03 915Foto: Ljudski.ba

Na mjestu na kome  tokom ljeta prođe ogroman broj turista za Stari grad i Stari most i danas je vidljiva ograda na kojoj su su postavljene metalne „Davidove zvijezde“. Bio je to plan nekadašnjeg gradonačelnika Mostara i povremenog biznismena Safeta Oručevića, koji nikada nije realiziran. Grad Mostar nikada zvanično nije odbio projekt Jevrejskog centra i sinagoge, ali je sve ostalo samo na ogradi sa Davidovim zvijezdama i ideji.

Administarcija nekadašnjeg gradonačelnika, pokojnog Ljube Bešlića, stalno se „vadila“ na procedure i različite administrativne probleme samo da nekako onemogući realizaciju ovog projekta – saznaje Ljudski.ba od dobro upoznatih u cijeli slučaj. Projekat je stalno bio „živ“, ali se nikada nije ništa napravilo, zbog vozanja „papira“ na relaciji Mostar-Sarajevo.

viber image 2023 11 23 10 19 04 363Foto: Ljudski.ba

Postavlja se pitanje hoće li sada Kabiri uz pomoć diplomata konačno „pogurati“ stvari s mrtve tačke i ući u sukob sa njemu bliskim HDZ-om BiH po čijim je instrukcijama pokojni Ljubo Bešlić svojevremeno radio i tako ostavio Jevrejski centar „u zraku“?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...