MIRKO PEJANOVIĆ, OTVORENO: "Dodik se vratio na politiku Karadžića i završit će kao Radovan Karadžić!" (VIDEO)

Govorio je o važnosti čuvanja BiH.

  • Politika

  • 24. Nov. 2023  24. Nov. 2023

  • 0

Mirko Pejanović, akademik i član ratnog Predsjedništva RBiH gostujući na BHT-u govorio je o izazovima koji su pred BiH.

“BiH je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je imala takva stradanja, imala je i genocide, i ona može ići naprijed samo ako se ubrza integracija u EU. To znači izgradnja standard I izgradnja pravne države“, kazao je Pejanović ističući da EU ne smije da kalkuliše.

„Bio sam u pregovorima u vremenu rata za postizanje mira, jer je ratno Predsjedništvo imao dva stajališta osnivamo Armiju RBiH i borimo se za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, cjelovitosti i multietničkog bića BiH, ali i pregovaramo da što prije dođemo do mirovnog rješenja. Evropljani su otrpilike koje su učestvovale u tim pregovorima išle linijom manjeg otpora. Ko ima više snage i sile na terenu tako je.

A, drugo kada se vi dogovorite mi ćemo prihvatiti dok SAD nije ustao i kazao idemo postići dogovor. EU se mora pozabaviti, prije svega zbog geopolitike, da BiH pređe korake koji su ostali da BiH uđe u EU“, istakao je Pejanović.



Govorio je o važnosti čuvanja BiH.

„BiH je historijskim usudom i vjekovima opstala i postala kao multietničko društvo. Takva će BiH postojati i dalje, a za uspješan i normalan prosperitet potrebno je da postoji pravna država. Popravit će se sve kroz preuzimanje evropske pravne stečevine“, dodao je Pejanović.

Pojašnjavajući da je neophodno da EU oformi ekspertni tim koja će pomoći na tom putu vladavine prava te je istakao da niko neće s tim gasiti Republiku Srpsku.

„Sije se strah. Neće se nikakav teritorija ukidati, nego da se ojačaju institucije države BiH. Da parlament ne bud eu zapečku, nemate pet komisija da može raditi. Reforme i unutar sastava Vijeća ministara, ne možemo ekologiju, nauku držati u zapećku“, kazao je.

Akademik se dotakao i Milorada Dodika kazavši da neće više ići ovako.

„Dodik se vratio na politiku Radovana Karadžića i sa tom politikom će i završiti kao Radovan Karadžić. Ja od 2010. Nemam s njim komunikaciju. Ja znam šta je doprinio za ovu zemlju u dobru, ja mu poručujem da ne ide u zlo. Da se odmakne od ugrožavanja mira, da se odmakne od urušavanja institucija BiH, da se približi prihvatanju evropskih standarda, jer mi koji živimo u BiH – naš život je satkan od one sreće u kojoj je sreća jednaka i za Srbe i za Hrvate i Bošnjake i Jevreje. Prema tome zajednički život, tolerancija i evropska budućnost“, dodao je Pejanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...