OVO JE OZBILJAN POREMEĆAJ: Promet tokom Crnog petka 12 puta puta veći u FBiH nego u RS! 

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, 24. novembra na Black Friday fiskalne kase su registrirale rekordan promet vrijedan 346 miliona KM, što je višetruko više u poređenju s istim danom prošle godine. 

  • Ekonomija

  • 29. Nov. 2023  29. Nov. 2023

  • 2

Promet tokom Crnog petka u Federaciji BiH je premašio 346 miliona KM, a u RS svega 27 miliona KM. No, to nije izuzetak, sličan omjer registriran je i tokom ostalih dana u godini, što je potpuno nelogično budući da FBiH ima dva puta više stanovnika pa bi i promet trebo biti samo dva puta veći nego u RS-u.

Mjereno prema potrošnji koja se evidentira preko fiskalnih uređaja, Sarajevo je ekonomski znatno snažnije od svih općina  Republike Srpske zajedno. Pod Sarajevom se podrazumijevaju samo četiri gradske općine - Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad - gdje je evidentiran ukupni promet za devet mjeseci ove godine preko fiskanih uređaja od 8,5 milijardi KM, dok je promet u svim općinama manjeg bh. entiteta jedva premašio 8 milijardi KM (preciznije, 8.051.660.358 KM). 

Inače fiskalni promet svih devet općina Sarajevskog kantona (Ilijaš, Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Vogošća) premašuje 16 milijardi KM i skoro je izjednačen sa zbirom prometa svih općina RS i bivše "Herceg-Bosne"!  

Sličan apsurd registriran je i nadavno tokom tzv. Crnog petka, odnosno posljednjeg petka u novembru, kada trgovci daju najveće popuste tokom godine. 

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, 24. novembra na Black Friday fiskalne kase su registrirale rekordan promet vrijedan 346 miliona KM, što je višetruko više u poređenju s istim danom prošle godine. 

U isto vrijeme, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj, na dan 24.11.2023. godine iznosio je svega 27 miliona KM (preciznije 27.032.728 KM), što je oko 33 posto manje nego tokom istog dana protekle godine. 

Radi se o drastičnom poremećaju koji je teško objasniti bez ozbiljnije analize. Ukupan promet tokom godine u Federaciji BiH trebao bi biti duplo veći nego u Republici Srpskoj, koja ima duplo manje stanovnika. No, promet je višestruko veći u Federaciji BH: tokom deset mjeseci ove godine, promet u Federaciji premašio je 46 milijardi KM, dok je promet u RS iznosio nešto malo više od 8 milijardi KM! Istovremeno, ubrani porez dijeli se i dalje 2:1 u korist Federacije BiH, pri čemu se iz mjeseca u mjesec udio RS u raspodjeli poreza povećava a Federacije BiH smanjuje!? 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...