EKONOMIST ZORAN PAVLOVIĆ: "Koliko će još to dugo biti to ćemo da vidimo ali je suština da je to toliko značajno da je velika šteta da nemamo ministarstvo za..."

Doznake iz inostranstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja Zapadne Evrope, poput Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

  • Ekonomija

  • 04. Dec. 2023  

  • 0

Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija, a sa porastom broja onih koji odlaze u inostranstvo, raste i količina novca koju šalju porodicama i rodbini u Bosni i Hercegovini.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su samo u prvom kvartalu 2023. godine ukupni tekući transferi iznosili 1,116 milijardi KM, ali se pretpostavlja da su brojke i znatno veće ako se računaju i transferi “iz ruke u ruku”.

Oko deset posto ukupnog novca koji trošimo u BiH nismo zaradili, već su nam to poslali naši ljudi iz inostranstva, kaže zvanična statistika.

Prema podacima Centralne banke BiH dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini uplatila rekordnih 4,9 milijarde maraka, u 2021. godini 4,3, a u pandemijskoj 2020. godini u Bosnu i Hercegovinu iz dijaspore se slilo 3,8 milijarde maraka, izvijestio je BHRT.

Ipak, pretpostavlja se da je ta brojka skoro dvostruko veća, jer u nju nisu uračunati “neformalni” i transferi “iz ruke u ruku”.

-Da nema dijaspore, vjerovatno bi život bio mnogo teži u BiH. Takav devizni priliv je transfuzija koju prima BiH od svoje dijaspore. Koliko će još to dugo biti to ćemo da vidimo ali je suština da je to toliko značajno da je velika šteta da nemamo ministarstvo za dijasporu, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Pored slanja novca, bh. dijaspora značajan novac potroši i tokom praznika. Maja Mršić iz Bijeljine posjeduje mali obrt i, kako kaže, dolazak dijaspore se uvijek osjeti.

-Tokom praznika više iz dijaspore ima klijenata. Malo su bolje platežne mogućnosti u inostranstvu. Oni su došli na odmor, pa da iskoriste to vrijeme za šetnju i razgledanje, tako da možda je i to razlog što naša dijaspora kupuje, kaže Maja Mršić, vlasnica malog obrta.

Doznake iz inostranstva od naše dijaspore najviše stižu iz zemalja Zapadne Evrope, poput Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...