ZLATKO MILETIĆ TRAŽI ZABRANU IZVOZA ORUŽJA U IZRAEL: Evo koje firme iz BiH izvoze oružje i municiju u Izrael

Prema navodima iz odgovora ovog Minsitarstva na osnovu dokumentacije, tokom 2023. godine vanjskotrgovinski promet sa Izraelom je imalo nekoliko firmi iz Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 05. Dec. 2023  05. Dec. 2023

  • 2

Zlatko Miletić, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, prije petnaestak dana (23. novembra) je na zasijedanju ovoga Doma postavio zastupničko pitanje koje se odnosi na izvoz naoružanja i municije iz Bosne i Hercegovine u Izrael.

Miletić se pozvao na informacije Vanjsko-trgovinske komore BiH prema kojem oružje, municija i minskoeksplozivna sredstva čine značajan dio u strukturi izvoza u Izrael, koji je prošle godine iznosio nešto više od 12 miliona KM.

KRŠENJE HUMANITARNOG PRAVA

Miletić je upitao: "Da li je moralno, etički, i da li je pravno zasnovano u kontekstu međunarodnog humanitarnog prava da bosanskoherecegovačke firme sklapaju ugovore sa Izraelom o izvoz oružja i municije iz naše zemlje što je i apsurdno, a i neprihvatljivo za veliki dio građana Bosne i Hercegovine?".

On je dodao da je provjerom ustanovio da Bosna i Hercegvina nema trgovinsku razmjenu sa Palestinom. Upitao je nadležna ministarstva koja sudjeluju u davanju dozvola za izvoz oružja da li će se išta poduzeti da se zaustavi izvoz oružja u Izrael.

U procesu davanja ovih dozvola sudjeluju četiri državna ministarstva: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Do sada, dakle petnaestak dana od postavljanja zastupničkog pitanja, Zlatku Miletiću je odgovorilo samo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Prema navodima iz odgovora ovog Minsitarstva na osnovu dokumentacije, tokom 2023. godine vanjskotrgovinski promet sa Izraelom je imalo nekoliko firmi iz Bosne i Hercegovine.

Tako je UNIS "GINEX" d.d. Goražde izvezao u Izrael 90 miliona komada inicijalnih kapisli. Firma KM "Trade" d.o.o Visoko je izvezla hiljadu komada takozvanih "plastičnih kompleta za pretvorbu".

ŠTA SE IZVOZI(LO)?

Tokom prošle, 2022., godine u Izrael je izvozila firma "BINAS" d.d.Bugojno koja je izvezla 1.250 komada "dijelova za minu". Preduzeće "Matra Grup" iz Laktaša izvezlo je u Izrael hiljadu komada spremnika za AK.

"KM Trade" iz Visokog i lani je u Izrael izvezla hiljadu komada "plastičnih kompleta za pretvorbu", "Igman" d.d. Konjic je posredstvom Izraela u Obalu Bjelokosti kao krajnjeg kupca izvezla milion i dvjesto hiljada metaka.

Očekuje se da će u narednim danima i preostala tri državna ministarstva dostaviti odgovore na poslaničko pitanje Zlatka Miletića, nakon čega bi se mogla očekivati inicijativa u Parlamentu BiH da se domaćim firmama zabrani izvoz oružja i municije u Izrael.

(SB)     

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...