MILATOVIĆ NAKON SASTANKA SA AMBASADORIMA ZEMALJA ČLANICA EU: "Realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine"

Ukazao je i na potrebu ratifikacije sporazuma iz Berlinskog procesa

  • Regija

  • 05. Dec. 2023  05. Dec. 2023

  • 0

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom i tom prilikom ih upoznao sa pozitivnim pomacima koje je Crna Gora napravila u prethodnom periodu.

"Crna Gora je dobila proevropsku Vladu, a postizanjem konsenzusa političkih subjekata, započet je proces imenovanja u pravosuđu, što je važan korak u oblasti vladavine prava", kazao je Milatović.

Sastankom su predsjedavali ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i, u ime španskog predsjedavanja EU, ambasador Španije Raul Bartolomeo Molin.

Milatović je istakao, da je potrebno zaokružiti proces imenovanja u pravosuđu u najskorijem roku, i nastaviti sa sprovođenjem važnih reformi u poglavljima 23 i 24.

Ukazao je i na potrebu ratifikacije sporazuma iz Berlinskog procesa, kao jednog od prioriteta novog saziva Parlamenta.

On je dodao da bi, prateći započetu reformsku dinamiku, pozitivan signal bilo organizovanje međuvladine konferencije i usvajanje IBAR-a od strane EU u prvoj polovini naredne godine.

Milatović je podsjetio da je Crna Gora najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i da uz nastavak reformi i ispunjavanje mjerila u procesu pridruživanja, postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine.

Predsjednik Crne Gore zahvalio je državama članicama Evropske unije što zagovaraju sistem evropskih integracija baziran na zaslugama, i zatražio dalju podršku evropskih partnera na evropskom putu Crne Gore, prenosi Pobjeda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...