ZELENSKI U ZADNJI TREN OTKAZAO BRIFING S AMERIKANCIMA: „Ako to učinite gotovi smo, naš narod neće preživjeti…“

Ambasada Ukrajine u Washingtonu DC nije odmah odgovorila na pitanje BBC-a tražeći dodatno objašnjenje otkazivanja.

  • Svijet

  • 06. Dec. 2023  06. Dec. 2023

  • 2

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je brifing s američkim zastupnicima oko budućeg američkog financiranja te ratom pogođene zemlje.

Njegovo virtuelno pojavljivanje u američkom Senatu i Zastupničkom domu bila su zakazana za utorak, ali su otkazana u posljednji trenutak. Došlo je do toga nakon što je visoki ukrajinski dužnosnik upozorio da su u opasnosti od gubitka rata protiv Rusije ako se ne odobri dodatna američka vojna pomoć.

Čelnik Senata Chuck Schumer nije objasnio zašto se Zelenski nije pojavio. Najviši demokrat u Domu rekao je da je ukrajinski predsjednik bio zaokupljen stvarima "u zadnji čas", ne pružajući dodatne pojedinosti. Šef stožera Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, rekao je ranije u utorak da postoji "veliki rizik" od ukrajinskog poraza bez kontinuirane potpore SAD-a.

"Bit će teško zadržati se na istim pozicijama i ljudima će biti teško stvarno preživjeti", dodao je u govoru u američkom Institutu za mir u Washingtonu DC.

Jermakova strašna procjena dolazi samo nekoliko sati prije nego što se Zelenski povukao sa zakazane videokonferencije s američkim senatorima kako bi ih izvijestio o ratnim naporima. Ambasada Ukrajine u Washingtonu DC nije odmah odgovorila na pitanje BBC-a tražeći dodatno objašnjenje otkazivanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...