ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Telekom Srbije u tajnosti prodaje imovinu u Bosni i Hercegovini, već je osnovana firma…

Novoosnovano preduzeće Actis Luna Telecom Tower, u vlasništvu Actis EU GP S.a r.l. sa sjedištem u Luksemburu ima dva zakonska zastupnika-

  • Ekonomija

  • 06. Dec. 2023  

  • 1

U Srbiji je 14. novembra osnovano preduzeće Actis Luna Telecom Tower u vlasništvu kompanije Aktis, tačnije Actis EU GP S.a r.l. sa sjedištem u Luksemburgu. Ovo je, po svemu sudeći, još jedan korak bliže realizaciji prodaje antenskih stubova i prateće infrastrukture upravo ovom preduzeću, što Telekom Srbije planira da sprovede u narednom periodu kroz projekat Tornjevi Zapadnog Balkana (Western Balkan Towers).

Novoosnovano preduzeće Actis Luna Telecom Tower, u vlasništvu Actis EU GP S.a r.l. sa sjedištem u Luksemburu ima dva zakonska zastupnika – to su Johnatan Emmanuel Heren i Jaroslava Korpanec, oboje iz kompanije Aktis.

Ovo preduzeće registrovano je za djelatnost holding kompanija, piše N1.

Telekom je prethodno u Srbiji, ali i kroz svoje kćerke firme u Crnoj Gori i BiH osnovao u prvoj polovini godine tri preduzeća pod istim imenom – „Sky Towers Infrastructure“ sa sjedištima u Beogradu, Podgorici i Banjoj Luci.

Od sredine novembra, bar kada je riječ o beogradskoj i crnogorskoj firmi, Telekom uvećava osnovni kapital, unoseći – u srpsku firmu antenske stubove, trafo-stanice i drugu opremu u vrijednosti od oko 4,8 milijardi dinara, što je oko 41 milion dinara, dok u crnogorsku firmu unosi imovinu vrijednu dva miliona eura (2.058.972 eura nenovčani kapital).

Za banjalučku istoimenu firmu dostupan je podatak o visini upisanog kapitala od 47.641.365 konvertibilnih maraka (podatak iz zvaničnog registra na dan nastanka teksta), što je oko 24 miliona eura.

Posljednja promjena u beogradskoj firmi Sky Towers Infrastructure zabiležena je 29. novembra i odnosi se opet na – uvećanje kapitala.

Riječ je o povećanju ukupno registrovanog osnovnog kapitala za još 2,57 milijardi dinara, što sa prethodnih 4,8 milijardi dinara čini vrijednost od ukupno 7,39 milijardi dinara, što je ukupno oko 63 miliona eura. Ovaj put, Telekom je u kapital beogradskog preduzeća unio – pravo svojine na 100 odsto udjela u crnogorskom istoimenom preduzeću.

„Osnov povećanja kapitala društva je povećanje novim ulogom osnivača i jedinog člana – Telekoma Srbije, upisom i unosom prava svojine na 100 odsto udjela u kapitalu privrednog društva Sky Towers Infrastructure Podgorica, Crna Gora…“, stoji, između ostalog, u odluci zabilježenoj u APR-u.

Da britanska kompanija Aktis, i to preko firme u Luksemburgu, planira kupovinu 1.827 antenskih stubova i prateće infrastrukture Telekoma Srbije koji se nalaze u u Srbiji (995 antenskih stubova), Bosni i Hercegovini (725) i Crnoj Gori (107) objelodanio je BIRN, u tekstu objavljenom 25. novembra.

Plan je da Aktis, kroz osnivanje posebnog preduzeća, postane vlasnik ovdašnjih Telekomovih preduzeća koja imaju u vlasništvu upravo tu imovinu.

„IFC i drugi privatni i institucionalni investitori će ulagati kapital u investicionu firmu koju će osnovati i kojom će upravljati Actis. Investiciona firma će posjedovati 100% akcija u ToverCos (prim. aut. Sky Towers)“, piše na sajtu IFC, prenio je BIRN, dodajući da će ova firma biti registrovana u Luksemburgu.

U tajnosti je – nije u tajnosti

Telekom je, kako je naveo BIRN, mjesecima pripremao prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dijela zemljišta.

Aktis bi novac za kupovinu trebalo da dobije, dijelom i iz kredita Međunarodne finansijske korporacije pri Svjetskoj banci (IFC ulaganje do 75 miliona dolara), a manjinsko ulaganje, zajedno sa konzorcijumom investitora, razmatrala je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), čiji je bord direktora o ovome odlučivao 28. novembra, ali ta odluka u trenutku nastanka ovog teksta još nije javno objavljena.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić za BIRN je rekao da proces prodaje nije bio tajni već da se o prodaji antenskih stubova odlučivalo na međunarodnom tenderu. Lučić tvrdi da nije riječ o strateški važnoj imovini, ali da će prodati sve antenske stubove koje imaju u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

„To se nije krilo, uz našu saglasnost IFC i EBRD su objavili detalje o projektu i ostalo ćemo objaviti u dogovoru sa inostranim poslovnim partnerima. Cijena je još tajna, ali je veoma značajna, riječ je o velikoj količini novca. Cijena je ravna sa EU transakcijama”, kazao je Lučić za BIRN.

Detaljnije možete pročitati na portalu BIRN.

Solidarnost: Telekom da objasni

Politička platforma Solidarnost je, u javnom pismu, navela da je rukovodstvo Telekoma, kao kompanije u vlasništvu Republike Srbije, „dužno javnosti da objasni potencijalno koruptivno djelovanje pri prodaji dijela imovine i daljeg poslovanja Telekoma Srbija“.

Solidarnost je upitala da li će Telekom Srbija ovu infrastrukturu nastaviti da koristi, tačnije, iznajmljuje od druge kompanije nakon što je proda.

„Ukoliko neće, da li to znači da će Telekom Srbija ponovo ulagati u izgradnju ove infrastrukture? Koliko će to koštati? Ukoliko hoće, koliko ćemo godišnje plaćati drugoj kompaniji za korištenje ove infrastrukture? Da li je ovo još jedan od mehanizama izvlačenja javnog novca u privatne džepove“, upitala je Politička platforma Solidarnost u otvorenom pismu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...