RAZOTKRIVENA VELIKA PREVARA: Izmislili najezdu stjenica kako bi se riješili turista, puno posla za policiju…

Na plakatima, upućenim "dragim posjetiteljima" na pogrešno napisanom engleskom, tvrdilo se da su zdravstvene vlasti naredile evakuaciju lokalnih privatnih pansiona.

  • Šareni svijet

  • 06. Dec. 2023  

  • 0

Grčko ministarstvo zdravstva traži pomoć policije protiv prevaranata koji su izmišljanjem najezde stjenica pokušali prestrašiti strane turiste i prisiliti ih da napuste stanove za kratkoročni najam u Atini. U saopćenju ministarstva navodi se da su plakati zalijepljeni ispred stambenih zgrada u centru grada, ukrašeni lažnim logotipima ministarstva i općine Atena, "apsolutno lažni".

Na plakatima, upućenim "dragim posjetiteljima" na pogrešno napisanom engleskom, tvrdilo se da su zdravstvene vlasti naredile evakuaciju lokalnih "privatnih pansiona kako bi se zaštitilo javno zdravlje stalnih grčkih stanara". Navodeći nepostojeću najezdu stjenica, zaprijetili su posjetiteljima kaznom od 500 eura ako ne napuste smještaj i pristojno su im poželjeli ugodan boravak u Grčkoj.

Osim krize troškova života, Atina i drugi dijelovi Grčke suočavaju se sa stambenim problemima koji su uglavnom uzrokovani porastom broja stanova za kratkoročni najam, većinom namijenjenih stranim posjetiteljima. To je potaknulo rast dugoročnih troškova najma za Grke, od kojih su mnogi bili prisiljeni napustiti stambena područja u centru Atene, piše Guardian.

Vrijednosti nekretnina također rastu, dijelom zbog programa "zlatne vize" koji stranim ulagačima u nekretnine nudi boravak. Turizam je vodeći pokretač grčke ekonomije, čini petinu njegove godišnje proizvodnje i očekuje se da će ova godina biti rekordna po dolascima. 

Ministarstvo zdravstva saopćilo je kako je zatražilo od policije da učini sve što je potrebno kako bi se pozabavila prijevarom. Rečeno je da "nikome nije dopušteno terorizirati i dezinformirati javnost" o pitanjima javnog zdravlja. Grčka nije zabilježila veće probleme s krvopijama koje su nedavno izazvale iznenađenje u Francuskoj. 

Stjenice, koje su uglavnom nestale iz svakodnevnog života do 1950-ih, ponovno su se pojavile u posljednjim desetljećima i postale su sve otpornije na hemijske tretmane. Mogu biti prisutni u madracima, ali i u odjeći i prtljazi te izlaze noću kako bi se hranili ljudskom krvlju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...