DIREKTOR IFIMES-a ZIJAD BEĆIROVIĆ: "Dodik treba odgovarati za kriminal, međunarodna zajednica ne bi u njemu smjela vidjeti partnera" (VIDEO)

"Sve je obmana da se predstavi ada je koalicija SNSD-a, HDZ-a i Trojke novi kvalitet na euroatlanskom putu BiH..."

  • Politika

  • 06. Dec. 2023  06. Dec. 2023

  • 0

O drugom političkom forumu na visokom nivou između Evropske unije i BiH koji je održan u Briselu, zaključcima dvodnevnog zasjedanja Vijeća za provedbu mira, suđenju Miloradu Dodiku, te drugim aktuelnostima u BiH, govorio je Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a. 

Bećirović je za Hayat govorio o tome šta su benefiti ovakvih foruma, te gdje je BiH na putu EU integracija. Smatra da je to sve viđeno.

"U maju je bio prvi forum. To je budžetski trošak. Imamo jednu zamagljenu sliku stvarnosti. Sve što slušamo je prodavanje magle. Otišli su tamo da pokažu da su zainteresovani za članstvo u EU, što nije tačno. Znamo šta je izjavljivao ruski ambasador. Znamo čuti i da Rusija nije za to da BiH postane članica. Taj samit je bio u funkciji da se pokaže jedinstvo da bi se olakšala pozicija Dodiku i da bi se uzeli prvi milioni koji su namijenjeni BiH. To je bio poduhvat da se prevari EU. U tome nisu uspjeli. Mislili su da će stvoriti novu atmosferu da bi EU dala novac. Nisu uspjeli u svojoj nakani. Radi se o blefu da se pomogne Dodiku, a Dodik bi njima pomogao u drugim stvarima", govori Bećirović.

Dotakao se i toga šta smo napravili, odnosno ispunili od zadatih uvjeta. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s Evropskom unijom“, izjavila je u Briselu predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

"Možemo ako se lažemo. Ne postoji vidljiv napredak. Ovdje je sve obmana da se predstavi da je koalicija SNSD-a, HDZ-a i Trojke novi kvalitet na euroatlanskom putu BiH. To je obanjivanje javnosti. Oni se nadaju geopolitičkom i geostrateškom momentu. Kao što ništa do sada nisu ispunili, opet će to biti ostavljeno u uslovnom ambijentu. Znaju da ako državu približavaju članstvu EU, nemaju šta tražiti na političkoj sceni. Takvi pojedinci odgovaraju aktuelnom ambijentu EU", mišljenja je Bećirović.

Kada govorimo o pristupanju EU moramo spomenuti i podjeljenost koja vlada unutar samih država članica. Bećirović je govorio i o tome koliko će se to odraziti na zemlje Zapadnog Balkana.

"Nizozemska ne da početak pregovora BiH sa EU. Bilo bi dobro da BiH dobije datum početka pregovora, ali to ne bi bilo zaslugom domaćih političkih struktura. Postoji mogućnost da BiH uslovno dobije kandidatski status. Spremni su na sve samo da izvuku novac", rekao je Bećirović.

Kazao je i kakva su njegova očekivanja od suđenja Dodiku. Dodaje da je ročište odloženo zbog izbora u Srbiji. 

"Poprilično je napeta atmosfera u Srbiji. Ključno je da Dodik treba odgovarati za kriminal. On je šef jednog pljačkaškog pohoda. Nije jedini u BiH koji se time bavi. On bi zbog toga trebao odgovarati. Međunarodna zajednca ne bi u njemu smjela vidjeti partnera. On se suprotstavlja izmišljenoj islamskoj prijetnji u Evropi kao što to radi Čović. Na političkoj sceni imamo dio kriminalaca koji obnašaju političke funkcije. To moraju znati predstavnici međunarodne zajednice. Država ne može funkcionirati zbog tog razloga",  istakao je Bećirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...