NA OVO SE DUGO ČEKALO: Uskoro isplata uvećanih penzija, nema više prepreka…

Kako je dodao, ove godine počela se primjenjivati nova praksa - akontacijsko usklađivanje mirovina.

  • Ekonomija

  • 07. Dec. 2023  

  • 1

Redovito usklađivanje mirovina zakonska je obveza i vrši se svake godine 15. aprila, a primjenjuje od 1. januara. Pa bi tako u aprilu uvećana mirovina bila isplaćena u maju, a uz to i razlike između isplaćenih i uvećanih mirovina za prva tri mjeseca.

- Parametri koji utječu na iznos usklađivanja su indeks potrošačkih cijena i rast BDP-a, 50 posto jednog i drugog parametra, zbrojeno, daju postotak usklađivanja. Podatke o tim pokazateljima objavljuje Federalni zavod za statistiku i koliko će oni iznositi, još se službeno ne zna. No, postoje pretpostavke i očekivanja, rekao je Feni glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Kako je dodao, ove godine počela se primjenjivati nova praksa - akontacijsko usklađivanje mirovina, što bi značilo da se dio tog redovitog usklađivanja daje ranije, tj. već pri isplati mirovina za januar, a koje se isplaćuju u februaru.

- Konačnu će odluku o tomu donijeti i eventualnu suglasnost dati isključivo Vlada Federacije BiH. Hoće li takva odluka biti donesena i ovaj put, još uvijek ne znamo, no, očekujemo i opredjeljenje je, da će isti princip biti primijenjen i sljedeće godine, tj. da će mirovine za siječanj biti akontacijski usklađene. Postotak usklađivanja u ovom trenutku nismo u mogućnosti iskazati, istaknuo je on.

Kada je u pitanju redovita isplata mirovina, koja je ovaj mjesec umirovljenicima isplaćena nešto ranije nego što je to bilo uobičajeno, Kvesić pojašnjava da je Zakon definirao da se sredstva za isplatu osiguravaju do petog u mjesecu, za prethodni mjesec.

- To znači da nema prepreke da isplata bude ranije, tj. prije petog u mjesecu. Posljednje dvije mirovine isplaćene su ranije nego je bila dotadašnja praksa (mirovina za oktobar 3. novembra, mirovina za novembar, 2. decembra) te ćemo nastojati takav trend zadržati i dalje. Početak sljedećeg mjeseca, 1. i 2., siječnja, su neradni dani, stoga isplata može početi nakon tog datuma, rekao je on.

Govorio je i o reformi mirovinskog sistema, u obliku novog Zakona o MIO/PIO iz 2018. godine, a čime je uveden bodovni sistem kod izračuna mirovina, što je donijelo, kako navodi Kvesić, stabilnost i redovitu isplatu.

- Pored činjenice da je bodovni sustav puno pravedniji i realniji način izračuna visine mirovine, u odnosu na raniji oblik, svako valja istaći i činjenicu da je proračun Federacije postao jamac isplate mirovine, a sama isplata je uvrštena u prioritete, što svakako daje dodatnu dimenziju sigurnosti same isplate na dostignutoj razini visine mirovina, pojasnio je on.

Kvesić dodaje da je cilj poduzimati sve neophodne korake kako bi se poboljšala razina usluge koju Zavod, kao servis građanima, pruža kod procesa ostvarivanja njihovog prava.

- Moramo postati brži, učinkoviti i pri tome maksimalno pojednostaviti procedure. U tom kontekstu najavljuje se i donošenje novog Zakona o organizaciji MIO/PIO kao i smanjenje broja potrebne dokumentacije kod predavanja zahtjeva za mirovinu, zaključio je glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...