BILO DA JE 371,77 KM ILI 2.174,48 KM: Evo kada kreće isplata penzija za april

Federalni zavod PIO/MIO je poduzeo niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze korona virusom, prilikom isplate mirovina, sveo na najmanju moguću mjeru. 

  • Društvo

  • 30. Apr. 2020  

  • 0

U skladu sa Zakonom o PIO/MIO, isplata mirovina za mjesec april, a koja se realizira preko Jedinstvenog računa trezora FBiH, počinje u utorak 5. maja.

Iznosi mirovina ostaju na dosadašnjem nivou što znači da minimalna mirovina iznosi 371,77 KM, zagarantovana 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Federalni zavod PIO/MIO poduzeo je niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze korona virusom, prilikom isplate mirovina, sveo na najmanju moguću mjeru, priopćeno je iz ovog zavoda.

U skladu s tim umirovljenicima je omogućena brža promjena načina isplate mirovine, odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj umirovljenima u posljednjem razdoblju iskoristio.

Nadalje, kako je odlukom Federalnog stožera civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u periodu od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu mirovina, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima.

U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim umirovljenika.

Pozivamo umirovljenike, starije od 65 godina, da po mirovinu, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog danas isplate te se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica kao i držanjem socijalne distance.

Napominjemo da je ranijom odlukom Federalnog zavoda, a s ciljem smanjenja mogućnosti širenja zaraze, obustavljena obaveza podizanja penzijskih čekova do 31. maja. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...