DODIKOV DIPLOMATA NAPAO SUDIJU: "Iskusni Strika zna da ne sudi Dodiku, već sudi BiH?" 

"A, onda je sudija Strika doveden u krajnje neprijatnu situaciju. Od njega se traži da pogazi zakletvu, da sudi po nečemu što nije zakon, da sudi po volji nekoga ko nema pravo da nikome nameće svoju volju, da sudi Miloradu Dodiku zato što je poštovao Ustav", napisao je Samardžija. 

  • Društvo

  • 07. Dec. 2023  07. Dec. 2023

  • 1

Bivši ambasador  BiH u Moskvi, Željko Samardžija, napisao je u autorskom tekstu da sudija Suda BiH Mirsad Strika zna da “ničija volja nije iznad zakona i da na zakonu počiva država, da ne može udovoljiti volji, a srušiti BiH, te se postavlja pitanje da li će se i on zbog toga naći na udaru volje ili zlovolje tog pojedinca”

U autorskom tekstu za Srnu Samardžija je naveo da je sudija Strika izabran za sudiju Suda BiH odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH shodno zakonu koji je donijela Parlamentarna skupština BiH, a Milorad Dodik je izabran za predsjednika Republike Srpske na izborima shodno zakonu koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske. 

"Obaveze i nadležnosti sudije Strike definisane su Zakonom o Sudu BiH, koji je donijela Parlamentarna skupština BiH. Obaveze i nadležnosti Milorada Dodika kao predsjednika Republike definisane su Ustavom koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske. Sudija Strika zakleo se da će poštovati i štititi Ustav i zakone BiH, a sve ih je usvojila Parlamentarna skupština BiH. Milorad Dodik se zakleo da će poštovati i štititi Ustav Republike Srpske, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske", naglasio je Samardžija. 

On je dodao da je sudija Strika u svom dosadašnjem radu sudio po zakonima koje je donijela Parlamentarna skupština BiH, a da je Milorad Dodik postupao po Ustavu koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske, te da su i jedan i drugi radili ispravno i jedino moguće. 

"A, onda je sudija Strika doveden u krajnje neprijatnu situaciju. Od njega se traži da pogazi zakletvu, da sudi po nečemu što nije zakon, da sudi po volji nekoga ko nema pravo da nikome nameće svoju volju, da sudi Miloradu Dodiku zato što je poštovao Ustav", napisao je Samardžija. 

On je dodao da sudija Strika zna da je pojedinac posegnuo za nečim na šta nema pravo, što je samo pravo parlamenta. Takođe, naveo je Samardžija u autorskom tekstu, sudija Strika, kao iskusan pravnik, zna da su presedani opasni i da oni urušavaju pravni sistem, a to urušava državu. 

"Sudija Strika zna da ne sudi Dodiku, jer nema za šta da mu sudi, već sudi BiH. Sudija Strika zna da ničija volja nije iznad zakona, a da na zakonu počiva država. Sudija Strika, sudeći po biografiji, ne može udovoljiti volji, a srušiti BiH. Da li će se i on zbog toga naći na udaru volje ili zlovolje tog pojedinca? Da li će zbog odbrane BiH sudija Strika biti optužen da ne poštuje volju onoga čija volja nikoga ne obavezuje? Da li će tada iz bubnja biti izvučen neki kolega sudije Strike od koga će se tražiti da učini ono što, duboko verujem, sudija Strika neće uraditi?", upitao je Samardžija. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...