NOVI SOJ OMIIKRONA HARA AMERIKOM: Stručnjak upozorio na 3 ključna simptoma

Tokom 14-dnevnog perioda koji se završava 11. novembra, HV.1 je činio 29% novih infekcija COVID-19 u SAD, prema CDC-u.

  • Zdravlje

  • 09. Dec. 2023  

  • 0

Nova varijanta COVID-19 pod nazivom HV.1 postala je dominantna vrsta u Sjedinjenim Državama i sada čini skoro jednu trećinu slučajeva širom zemlje. Veoma zarazna podvarijanta omikrona kruži u SAD od ljeta. U oktobru, HV.1 je velikom brzinom i pretekao druge varijante, da bi na kraju postao najrasprostranjeniji soj, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tokom 14-dnevnog perioda koji se završava 11. novembra, HV.1 je činio 29% novih infekcija COVID-19 u SAD, prema CDC-u.

Poslije HV.1, sljedeća najčešća varijanta bila je EG.5, koja je činila oko 22% slučajeva, a zatim slede FL.1.5.1 ili “Fornak” i KSBB.1.16 ili “Arcturus”. Za razliku od svojih prethodnika, HV.1 tek treba da dobije privlačan nadimak.

Sve varijante COVID-19 koje su postale dominantne u SAD tokom prošle godine su potomci omikrona, koji je počeo da kruži u novembru 2021. godine.

Pojava HV.1 pokazuje kako je virus SARS-CoV-2, koji izaziva COVID-19, u stanju da mutira i stvori nove, veoma zarazne varijante.

Vladavina HV.1 dolazi kada SAD ulaze u gustu sezonu respiratornih virusa i zdravstveni zvaničnici uvode ažurirane vakcine protiv COVID-19. Iako novi pojačivač i dalje nudi zaštitu od novijih varijanti, vrlo mali broj Amerikanaca je do sada dobio priliku.

– Prema podacima CDC-a, trenutno se čini da slučajevi COVID-19 i hospitalizacije opadaju nakon porasta obolelih letos. Međutim, očekuje se da će se infekcije ponovo povećati ove zime, kao što je bio slučaj prethodne tri zimske sezone – rekao je za US Today William Shaffner profesor zaraznih bolesti na Univerzitetskom medicinskom centru Vanderbilt.

Kako HV.1 nastavlja da se širi, mnogi su znatiželjni da li je nova varijanta zaraznija ili teža od prethodnih sojeva, da li izaziva različite simptome i kada bi trebalo da dobiju ažuriranu vakcinu protiv COVID-19. Evo šta do sada znamo o HV.1.

Šta je HV.1 – nova COVID varijanta?

HV.1 je dio porodice omikrona.

– Skoro da možete misliti o HV.1 kao o unuku omikrona – rekao je Shaffner.

HV.1 je podloza omikrona KSBB.1.9.2 i direktni potomak EG.5, prema CDC stablu loze SARS-CoV-2.

– Kovid porodica virusa voli da mutira. Svi smo to naučili do sada. Iako je HV.1 mutiran, i dalje je veoma blizak postojećim podvarijantama omikrona – kaže on.

Uglavnom, naučnici nisu zabrinuti zbog novih varijanti poput HV.1, koje izgledaju veoma slično sojevima koje smo već ranije vidjeli, prenio je NBC News.

– Jedna od karakteristika cijele ove porodice omikrona je da su veoma prenosivi – rekao je Shaffner.

Ponekad mutacije mogu omogućiti da se nova varijanta širi efikasnije ili brže, prema CDC-u.

Simptomi HV.1

Simptomi uzrokovani infekcijom HV.1 slični su onima izazvanim nedavnim varijantama, rekao je Shaffner, koje uključuju:

Upaljeno grlo, zapušenost nosa, curenje nosa, kašalj, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i groznica.

– Čini se da su zapušenost nosa, bol u grlu i suh kašalj trenutno tri najistaknutija simptoma – rekao je Shaffner.

Ljekari sve češće navode da se čini da simptomi COVID-19 prate obrazac koncentracije u gornjim disajnim putevima, počevši od upale grla i praćene zapušenjem ili curenje iz nosa, izvjestile su NBC vesti.

Kašalj obično nije primarni simptom, ali može da potraje.

– Izgleda da virus proizvodi neku vrstu hroničnog bronhitisa, tako da možete imati sindrom kašlja koji traje duže od perioda kada ste se oporavili od drugih simptoma – kaže Shaffner.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...