STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Radi se na analizi dvije nove podvarijante omikrona…

Po podacima kojima raspolaže WHO, u globalnoj bazi podataka GISAID dosad je prijavljeno samo nekoliko desetaka slučajeva podvarijanti BA.4 i BA.5.

  • Zdravlje

  • 13. Apr. 2022  13. Apr. 2022

  • 0

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da prati nekoliko desetaka slučajeva dviju novih podvarijanti visoko prenosivog soja koronavirusa, omikrona, nastojeći procijeniti jesu li zarazniji ili opasniji od prethodnih.

U saopćenju stoji da je WHO stavio BA.4 i BA.5, sestrinske varijante izvorne varijante omikrona BA.1 na popis za praćenje.

Već se prate BA.1 i BA.2, trenutno globalno dominantne, kao i BA.1.1 i BA.3.

WHO je objavio da ih je počeo pratiti zbog novih mutacija koje treba dodatno proučiti da bi se shvatio njihov utjecaj na imunološki potencijal izbjegavanja.

Poznato je da virusi mutiraju cijelo vrijeme, no samo neke mutacije utječu na sposobnost njihova širenja ili izbjegavanja prethodnog imuniteta nastalog vakcinisanjem ili prirodnom infekcijom, ili na težinu bolesti koju uzrokuju.

Naprimjer, BA.2 trenutačno čini gotovo 94 posto svih sekvencioniranih slučajeva i prenosiviji je od svojih 'braće i sestara', no dosadašnji dokazi upućuju na to da ne postoji veća vjerovatnoća od razvoja težeg oblika bolesti.

Po podacima kojima raspolaže WHO, u globalnoj bazi podataka GISAID dosad je prijavljeno samo nekoliko desetaka slučajeva podvarijanti BA.4 i BA.5.

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost prošle je sedmice izvijestila da je BA.4 otkriven u Južnoafričkoj Republici, Danskoj, Bocvani, Škotskoj i Engleskoj, u razdoblju od 10. januara do 30. marta.

Svi slučajevi BA.5 otkriveni su u Južnoafričkoj Republici prošle sedmice, no početkom ove ministarstvo zdravstva Bocvane je izvijestilo da je identificiralo četiri slučaja podvarijante BA.4 i BA.5 među ljudima u dobi od 30 do 50 godina koji su bili u potpunosti vakcinisani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...