ŠTA ĆE BITI S FORMIRANJEM VLADE: U Centrali SDA održan sastanak zbog problema u Livnu

Na ovom sastanku trebalo je, prema ranijoj najavi potpredsjednika KO SDA Livanjskog kantona Arifa Kovačevića, biti razgovarano o problemu koji je nastao unutar lokalne SDA.

  • Vijesti

  • 11. Dec. 2023  11. Dec. 2023

  • 0

Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA Livno ostaje pri odlukama i spremna je uzeti učešće u novoj Vladi Livanjskog kantona, ali kada se za to steknu uvjeti, odnosno osigura dvotrećinska većina u Skupštini Livanjskog kantona, piše Faktor.

Ovo je saopćeno danas iz Kantonalne organizacije SDA Livanjskog kantona u čijem potpisu stoji predsjednik Izvršnog odbora KO SDA Livno Hikmet Hodžić, nakon sastanka održanog u Centrali SDA u Sarajevu.

Na ovom sastanku trebalo je, prema ranijoj najavi potpredsjednika KO SDA Livanjskog kantona Arifa Kovačevića, biti razgovarano o problemu koji je nastao unutar lokalne SDA.

- Predstavnici Izvršnog odbora KO SDA Livno na današnjem sastanku u Centrali SDA zaključili su da nema potrebne dvotrećinske većine za imenovanje nove Vlade Livanjskog kantona. Izvršni odbor KO SDA Livno ostaje pri svojim ranijim donesenim odlukama i spremna je da, na osnovu koalicionog sporazuma potpisanog 22. novembra 2023. godine, uzme učešće u novoj Vladi Livanjskog kantona kada se za to steknu uvjeti, odnosno osigura potrebna dvotrećinska većina - kratko je navedeno u današnjem saopćenju koje je potpisao Hodžić.

Ovaj koalicioni sporazum obuhvatio je Hrvatski nacionalni pomak (koji ima pet zastupnika), HDZ 1990 (četiri zastupnika), SNSD i SDA sa po dva zastupnika, te Srpsku slogu i Srpsko jedinstvo sa po jednim zastupnikom. To je 15 ruku u Skupštini Livanjskog kantona od potrebnih 17.

Jozo Ćosić iz HDZ-a 1990, predsjedavajući Skupštine Livanjskog kantona, tvrdi da će imati 17 ruku kada SDA dostavi ime ministra, na šta se čeka već duže vrijeme.

Arif Kovačević, koji je potpredsjednik SDA Livanjskog kantona i potpredsjednik Skupštine Livanjskog kantona, nedavno nam je rekao da je zapelo upravo kod Hikmeta Hodžića.

- Zapelo je kod dijela funkcionera SDA koji žele ostati i u Domu naroda Parlamenta FBiH i držati mjesto u Vladi Livanjskog kantona. Radi se o Hikmetu Hodžiću, koji je i sadašnji ministar u Vladi Livanjskog kantona i delegat u Parlamentu FBiH. On želi da ostane ministar. Mi smo u Kantonalnom odboru SDA donijeli odluku da Gradska organizacija Livno da ime kandidata za novog ministra, ali Hodžić ne želi da sazove sjednicu Gradske organizacije i sada smo u situaciji da ne možemo provesti odluku. Trpimo svi i ostat ćemo bez vlasti. Zbog njegovih ambicija trpi cijela stranka – kazao nam je tada Kovačević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...