AMBASADOR BiH PRI UN U ŽENEVI BOJAN VUJIĆ IZNOSIO LIČNE STAVOVE: "Sudovi bez stranih sudija"

On je naveo da Član osam Univerzalne deklaracije predviđa da svako ima pravo na efikasan pravni lijek kompetentnih državnih tribunala za djela kršenja osnovnih prava koja su mu data ustavom ili zakonom.

  • Politika

  • 11. Dec. 2023  

  • 2

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN u Ženevi, ambasador Bojan Vujić, istakao je danas u Ženevi da Bosna i Hercegovina obećava da će do marta naredne godine donijeti Zakon o Ustavnom sudu koji će biti u skladu sa standardima EU i omogućiti da domaći sudovi budu sastavljeni samo od sudija koji su državljani BiH.

Evropska komisija identifikovala je ovu reformu kao proiritet za integraciju BiH u EU – podsjetio je Vujić u obraćanju na zasjedanju povodom 75 godina od usvajanja Opšte deklaracije o ljudskim pravima u Ženevi.

"BiH je zadovoljstvo da se pridruži drugim zemljama u odavanju počasti 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Povodom ove istorijske prilike, želim da istaknem ključnu važnost nezavisnih i nepristrasnih domaćih sudova za zaštitu i odbranu prava navedenih u Univerzalnoj deklaraciji", naglasio je Vujić.

On je naveo da Član osam Univerzalne deklaracije predviđa da svako ima pravo na efikasan pravni lijek kompetentnih državnih tribunala za djela kršenja osnovnih prava koja su mu data ustavom ili zakonom.

"Ustav BiH uključuje važne međunarodne konvencije o ljudskim pravima. Uloga Ustavnog suda BiH je da dosljedno i doslovno poštuje Ustav na način kojim se štite prava svih građana", ukazao je Vujić.

Ove godine obilježava se 75. godišnjica jednog od najrevolucionarnijih globalnih obećanja u svijetu – Opšte deklaracije o ljudskim pravima, koju je proglasila Skupština UN u Parizu 10. decembra 1948.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...