MINISTAR SIGURNOSTI BiH O SPORAZUMU SA FRONTEX-om: "Ovo pokazuje da kada hoćemo sve možemo"

Ovo je i naš signal EU da je BiH spremna da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti..."

  • Politika

  • 12. Dec. 2023  12. Dec. 2023

  • 2

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojio je sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX). 

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić početkom mjeseca je uputio u proceduru taj važni dokument koji je osnova za pregovore sa FRONTEX-om o konačnom sporazumu o budućoj saradnji.

Nešić je izrazio zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH usvojio tekst sporazuma o pregovorima sa FRONTEX-om što će unaprijediti stanje bezbjednosti BiH.

"Ovo pokazuje da kada hoćemo sve možemo. Važno je da Evropa na nas ne gleda kao na crnu bezbjednosnu rupu, a ovaj sporazum je dokaz da je sve moguće riješiti da bude u skladu s ustavnim nadležnostima BiH i entiteta. Pitanje kolektivne bezbjednosti ne smije biti političko pitanje niti poligon za naša prepucavanja, i drago mi je da su kolege iz Federacije BiH postupile racionalno i shvatile značaj FRONETEX-a ", ocijenio je Nešić.

On ističe da je to korak naprijed u borbi sa organizovanim kriminalom, kao i ilegalnim migracijama.

"Ovo je i naš signal EU da je BiH spremna da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti i da ne želi da bude oaza kriminalcima. Važno je da je ovo i poruka investitorima da mogu računati na bezbjednost svog kapitala. Jedan investitor kada želi da uloži negdje svoj novac prvo pita kakva je tamo bezbjednosna situacija i vladavina prava. Praveći korake na putu da budemo dio evropskog bezbjednosnog prostora na najbolji način prezentujemo našu volju da i u ostalim segmentima želimo da budemo dio Evrope i njenih standarda", istakao je Nešić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...