NIŠTA OD OBEĆANJA VOJINA MIJATOVIĆA: Radnici u FBiH će još čekati na minimalnu platu od 1.000 KM

"Za set fiskalnih zakona je potrebno još priprema. Potrebni su novi prihodi u budžetu, a ti novi prihodi će se ostvariti fiskalizacijom", izjavio je Kraljević i obećao da ovaj set zakona ostaje prioritet.

  • Ekonomija

  • 12. Dec. 2023  

  • 0

Nakon današnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je jasno da će radnici u ovom entitetu morati još čekati na to da zagarantovana minimalna plata iznosi 1.000 KM.

U Vladi FBiH su naglasili da još nije realiziran set fiskalnih zakona kojim bi se omogućio rast minimalne plate, a kao razlog za to su istakli kompleksan ovih zakona utjecaj na poslodavce, radnike i budžet. Osim toga, potrebno je utvrditi kako nadomjestiti potencijalni budžetski deficit koji će nastati usvajanjem ovih zakona.

Ministar finansija FBiH Toni Kraljević (HDZ) je ukazao kako bi se trebali nadomjestiti budžetski prihodi usljed smanjenja prihoda od doprinosa za radnike.

"Za set fiskalnih zakona je potrebno još priprema. Potrebni su novi prihodi u budžetu, a ti novi prihodi će se ostvariti fiskalizacijom", izjavio je Kraljević i obećao da ovaj set zakona ostaje prioritet.

Izgledno je da bi budžetski deficit nastao ako bi se smanjio porez na dohodak kao jedan od doprinosa na platu koji plaća poslodavac. Navodno je plan da se za osnovicu od 1.000 KM uopće ne plaća porez na dohodak. Čak bi minimalac od 1.000 KM trebao biti zagarantovan i pripravnicima.

Porez na dohodak u FBiH trenutno iznosi 10 posto neto plate, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 16,5 posto neto plate dok doprinos za osiguranje u slučaju nezaposlenosti iznosi dva posto neto plate.

Današnje očitovanje je potvrda sumnje u raniju najavu entitetskog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića (SDP) da će minimalna plata od početka sljedeće godine porasti sa 596 na 1.000 KM.

Razlog za tu sumnju jesu vrijeme potrebno za usvajanje zakona i koliko treba proći vremena dok ne počne primjena zakona. Naime, potrebno je da vlada prvo utvrdi nacrt zakona kojeg potom upućuje u parlament. Ako parlament ne prihvati nacrt zakona, vraća se na doradu. Ako parlament prihvati nacrt zakona, slijedi javna rasprava nakon koje vlada utvrđuje prijedlog zakona.

Kada vlada usvoji prijedlog zakona, onda ga ponovo upućuje u parlament. Ukoliko parlament usvoji prijedlog zakona, onda može početi njegova primjena.

Šta treba znati o uplati dvije neoporezive prosječne plate radnicima u FBiH

Dok radnici u FBiH čekaju na rast zagarantovane minimalne plate, vlada je danas donijela uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da radnicima do 30. juna sljedeće godine dodatno isplate do dvije prosječne plate, tj. 2.520 KM. Riječ je o isplati koju vlast neće oporezovati. Vlada FBiH je kao razlog za ovu odluku istakla ublažavanje inflatornog pritiska na građane.

(Klix)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...