UPOZORENJE VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Umjesto javnog uvida u njihov rad, političarima u Republici Srpskoj namjeravaju dati imunitet..."

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže da su, prema aktuelnom Zakonu o imunitetu u RS, poslanici u povlaštenom položaju u odnosu na druge funkcionere i da to nije prihvatljivo.

  • Politika

  • 13. Dec. 2023  

  • 3

U zemlji s endemskom korupcijom i slabim pravosuđem, gdje političari rijetko odgovaraju za svoj rad, predloženi zakon o imunitetu RS će samo pogoršati situaciju - poručili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom Nacrta zakona o imunitetu RS koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS i koji predviđa da zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS ne mogu odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti.

Iz OHR-a u izjavi Feni naglašavaju da namjera koju vladajuća koalicija RS demonstrira ovim zakonom je da se političarima u RS-u da imunitet umjesto da se omogući javni uvid u njihov rad.

Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom se proširuje krug funkcionera u entitetu RS koji se prilikom krivičnog i prekršajnog gonjenja, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH, mogu pozvati na imunitet.

-Saradnja s OHR-om je obaveza prema Dejtonskom mirovnom sporazumu – poručuju tim povodom iz OHR-a.

Iz američke ambasade u BiH ranije je također ocijenjeno da zakon o imunitetu RS nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava te da će "omogućiti veću korupciju i zloupotrebu vlasti od strane zvaničnika RS“.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže da su, prema aktuelnom Zakonu o imunitetu u RS, poslanici u povlaštenom položaju u odnosu na druge funkcionere i da to nije prihvatljivo.

-Nije uredu da mi koji donosimo zakone u Narodnoj skupštini imamo imunitet od krivičnog gonjenja, a oni koji treba da provode odluke donesene u skupštini mogu krivično da odgovaraju - izjavio je ranije Stevandić.

Nacrtom zakona o imunitetu RS predviđa se i njegova retroaktivna primjena od 1. augusta 2021. godine, datuma kada je visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeo dužnost.

Ukoliko bude usvojen ove sedmice, uslijedit će javna rasprava, nakon čega će u skupštinsku proceduru biti upućen i prijedlog tog zakona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...