AMBASADOR SAD O SRBIJI I RADOIČIĆU: "Ne bi bilo prvi put da neka zemlja ne postupi po potjernici Interpola"

KoSSev podsjeća da je, navodno, za Milanom Radoičićem raspirana međunarodna potjernica i to zbog napada u selu Banjska 24. septembra, još prošle nedjelje su nezvanično izvještavali mediji.

  • Regija

  • 13. Dec. 2023  

  • 3

Ne znam da li će Srbija da odgovori na Interpolovo "crveno obavještenje", kazao je američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier, nakon serije medijskih natpisa da je za Milanom Radoičićem raspirana potjernica zbog napada u selu Banjska 24. septembra.

Poručuje da postoji više primjera da jedna zemlja nije izručila drugoj određenu osobu, iako je to zatraženo.

Hovenier je u tokom današnjeg boravka u Južnoj Mitrovici upitan o tome da li će Zapad produžiti mjere protiv zvaničnog Beograda, ukoliko ne izruči Radoičića.

Uz osudu dešavanja u Banjskoj 24. septembra, ambasador je još jednom poručio da bi trebalo da odgovaraju svi koji su učestvovali u „kriminalnom napadu“.

„Očekujemo da će to da se dogodi i to smo jasno kazali vlastima u Srbiji i drugim vlastima“, poručio je Hovenier, a prenosi KoSSev.

Kada je reč o Radoičiću, američki ambasador je rekao da ne može da govori o tome da li Srbija hoće ili neće da „odgovori na Interpolovo ‘crveno obavještenje’“.

Ipak, ukazuje na to da postoji više primjera da je jedna zemlja zatražila izručenje, upravo, preko Interpola, a da do toga nije došlo.

"Crvenim obavještenjem se jednostavno traži od Vlada da potencijalno uhapse nekog na osnovama pravnih procesa jedne zemlje. Ali, u više navrata je na osnovu ‘crvenog obavještenja’ u mnogim zemljama, određena vlada odlučila da neće načiniti nikakvu akciju da izvrši izručenje na osnovu crvenog obavještenja. Mora da postoji sporazum o izručenju i da se ostvari puno drugih uslova", rekao je Hovenier.

KoSSev podsjeća da je, navodno, za Milanom Radoičićem raspirana međunarodna potjernica i to zbog napada u selu Banjska 24. septembra, još prošle nedjelje su nezvanično izvještavali mediji.

Vijest su, potom, potvrdili glavni tužilac Specijalnog tužilaštva, Bljerim Isufaj, kao i kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić.

Isufaj nije odgovarao na pozive i poruke KoSSeva, ali je dao izjavu za Klan Kosova u kojoj je potvrdio da je predat zahtjev za raspisivanje „Interpolove potjernice“ za Milanom Radoičićem i to kao glavnog organizatora za napad u Banjskoj, a da će za još 11 lica u vezi s istim ovim slučajem to učiniti i u narednim danima.

U njegovoj izjavi, međutim, nije precizirano to da li je Specijalno tužilaštvo uputilo zahtjev UNMIK-u ili je UNMIK već o tome obavijestio Interpol.

Kako Kosovo nije član Interpola, zahtjevima za raspisivanje međunarodnih potjernica posreduje UNMIK.

UNMIK zvanično nije htio da govori o pojedinačnim licima, kao ni to da li su oni već Interpolu uputili zahtjev.

U odgovoru za KoSSev naveli su da oni obrađuju sve zahtjeve koje primaju od kosovskih vlasti za izdavanje međunarodnih potjernica i onda ih, po potrebi, šalju Interpolu.

„U skladu s Memorandumom o razumijevanju iz 2002. između Interpola i UNMIK-a, UNMIK obavlja zadatke Nacionalnog centralnog biroa Interpola (NCB) i olakšava međunarodnu policijsku saradnju između kosovskih agencija za sprovođenje zakona i država članica Interpola. Shodno tome, UNMIK obrađuje sve zahtjeve koje je primio od kosovskih vlasti za izdavanje međunarodnih potjernica i po potrebi ih dostavlja Interpolu na razmatranje u skladu s procedurama Interpola“, navode iz UNMIK-a.

Kako KoSSev nezvanično saznaje, lista s Radoičićem sadrži najmanje 20 lica koja se terete za Banjsku, a kosovski mediji su već objavili i njihove inicijale. Većina njih je sa Sjevera Kosova.

KoSSev navodi i da Intepolova baza crvenih obavještenja i dalje ne sadrži nijedno od 21 lica s tog navodnog spiska, uključujući ni Milana Radoičića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...