ADMIR ČAVALIĆ: "Ništa od minimalca od 1.000 KM ni u 2024. godini"

"Vlada FBiH je potvrdila da nema ništa od fiskalnih zakona - i to ne u ovoj, već vjerovatno ni u 2024., a moguće ni u 2025.", smatra Čavalić

  • Ekonomija

  • 13. Dec. 2023  

  • 1

Vlada FBiH je potvrdila ono na što upozoravamo od januara - da nema ništa od fiskalnih zakona - i to ne u ovoj, već vjerovatno ni u narednoj godini, moguće ni u 2025., objavio je na svom Facebook profilu zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu FBiH Admir Čavalić.

Podsjeća da je prije 11 mjeseci zajedno s kolegom Irfanom Durićem predložio zakon kojim bi se radnicima omogućila do 400 KM viša plata. Zakone su, navodi, poslali 11. januara u parlamentarnu proceduru i dva puta su odbijani za razmatranje u Parlamentu FBiH.

-Vlada FBiH je djelimično prihvatila prijedlog koji smo uputili. Zašto 'djelimično'? Prije svega jer ide preko Vlade, ne parlamenta, i važi samo 6 mjeseci, a ne do donošenja novih fiskalnih zakona.

Interesantno, Vlada FBiH odustaje od 11% za PIO u našem prijedlogu i stavlja sve u neoporezivo. OK, bitno je da poslodavci reaguju i barem sa 2.520 KM podrže svoje radnike (to je uradio najveći trgovinski lanac sa 1.000 KM).

Iako je ovo konačno priznanje neuspjeha u vezi fiskalnih zakona i minimalne plate od 1.000 KM od 1. januara naredne godine, svejedno pozdravljam ovu Uredbu koja dolazi 11 mjeseci sa kašnjenjem.

Nadam se da ćemo nakon 6 mjeseci koliko traje Uredba, konačno dobiti fiskalne zakone u parlamentarnoj proceduri. Ali vjerovatno da od toga neće biti ništa.

Zašto sam skeptičan u vezi 2024. godine? Na stranu što je izborna (lokalni izbori, tačnije),  federalni ministar finansija naveo je da se prate prihodi (u toj godini - kada pada inflacija, a na 'vrata kuca' recesija) i da od toga zavise fiskalni zakoni. Kao i od procesa online fiskalizacije.

Također, vjerovatno nema ništa od reformi tokom trajanja 6 mjeseci Uredbe. Tako da imamo nove rokove za zbirnu stopu doprinosa od 25-27% i potencijalno više plate, a koji zavise od par scenarija:

Optimistični: Uredba do polovine 2024. godine + fiskalne reforme nakon toga + 6 mjeseci priprema PU = 1. januara 2025. godine;

Manje optimističan: Uredba do polovine 2024. godine + fiskalne reforme nakon ljetne pauze + 12 mjeseci pripreme PU (shodno procjeni međunarodnih eksperata koji trenutno rade reformu PU) = 1. juli 2025. godine;

Realan: Uredba do polovine 2024. godine + fiskalne reforme do kraja godine + 12 mjeseci priprema PU = 1. januara 2026. godine;

Malo pesimističan: Uredba do polovine 2024. godine + fiskalne reforme u neizbornoj 2025-oj + 12 mjeseci priprema PU = 1. juli 2026. godine;

Pesimistični: Ništa od zakona/reformi.

Iskreno navijam za prvi scenario, kao što sam do sada navijao za fiskalne reforme (što traje još od Reformske agende iz 2015. godine) koje treba da moderniziraju fiskalni sistem, učine naše kompanije konkurentnim i stvore uslove za više plate.

Ove reforme nemaju alternative i ne treba da budu dio političke polarizacije - svejedno je ko će ih 'isporučiti', samo je bitno da se odrade.

Još iskrenije bih volio da pogriješim i da me činjenice demantuju u narednoj godini - kao zastupnik dajem apsolutno podršku da sprovedemo ove reforme i nastavljam dalje raditi u korist građana i privrednika, a kako bi unaprijedili poslovno okruženje u FBiH, poručio je Čavalić,  prenosi NAP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...