MILAN DUNOVIĆ, OTVORENO: "Postavlja se pitanje da li Bosna i Hercegovina može biti članica Europske unije sa ovakvim državnim uređenjem" (VIDEO)

Kada govorimo o samim nadležnostima državnog parlamenta, tu se ne usvajaju zakoni koji su usaglašeni sa standardima Europske unije.

  • Politika

  • 14. Dec. 2023  14. Dec. 2023

  • 2

Milan Dunović, šef kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta za FTV je govorio o tome šta očekuje uoči zasjedanja Europskog vijeća?

Hoće li biti potvrđen prijedlog Europske komisije o uvjetnom zelenom svjetlu za otvaranje pregovora sa Unijom? Hoćemo li do ožujka iduće godine ispuniti tražene uvjete?

Je li Nacrt sporazuma o otvaranju pregovora sa Frontexom korak naprijed? Što je sa ostalim reformskim zakonima? Kako riješiti pitanja državne imovine i Izbornog zakona? Je li realno očekivati smjene državnih ministara Staše Košarca i Zukana Heleza?

Evo gospodine Dunoviću Europsko vijeće zasjeda danas i sutra. Šta Bosna i Hercegovina može očekivati? Hoće li Europsko vijeće potvrditi onu preporuku Europske komisije o uvjetnom otvaranju pregovora sa zemljom?- 

"Znate kako, kada čitamo sve te izvještaje onda se postavlja pitanje da li je to uvjetno, da li je to preporuka da nastavimo sa svojim putem ili je to neko crveno svjetlo a zapravo je suština u tome da mi kao društvo, kao politički sistem ne ispunjavamo svoje obaveze. Ne ispunjavamo četrnaest prioriteta koji su pred Bosnu i Hercegovinu stavljeni još 2019. godine i zapravo očekujemo da na neki način Europska unija kaže ok evo zaboravite te prioritete, možemo otvoriti pregovore. To se neće desiti. Mi moramo napraviti prave korake, a ti koraci se nažalost ne dešavaju.

Kada govorimo o samim nadležnostima državnog parlamenta, tu se ne usvajaju zakoni koji su usaglašeni sa standardima Europske unije. Čak i onih pet famoznih zakona o kojima je bilo jako puno riječi u proteklom periodu, oni nisu usaglašeni sa standardima Europske unije i to, nije to moje mišljenje. Nije to samo ni mišljenje međunarodnih faktora koji su to eksplicitno naveli, već to piše u samim zakonima. Uvijek kažem evo primjer zakona o VSTV-u za koji su mnogi političari rekli da je to sada Europski zakon, u samom tom zakonu, konkretno u članu 26 doslovno piše "u roku od godinu dana Parlamentarna skupština BiH će ovaj zakon usaglasiti sa Europskim direktivama". Dakle u ovom momentu on je Europski a ta obaveza za godinu dana, znamo kako završavaju obaveze koje su u nadležnosti parlamenata pa i državnog parlamenta. Onda to nekako padne u zaborav i ne desi se ništa."

Dakle pred nama je nekad krajem ovog mjeseca, taj bi zakon trebao stupiti na snagu pa nam ostaje tih godinu dana. Kao što ste rekli činjenica je da zaista nismo uradili mnogo na ispunjavanju tih četrnaest prioriteta pa ni onih osam plus jedan koje smo dobili prošle godine nakon poklonjenog kandidatskog statusa. Danas Europsko vijeće razmatra i Ukrajinu i Moldaviju i otvaranje pregovora s njima. Jesu li te zemlje zaista ispred nas?- 

"To su političke odluke. Moramo biti iskreni, to jesu političke odluke i Bosna i Hercegovina je u jednom momentu i jednoj političkoj geostrateškoj situaciji koja može nama ubrzati taj put. Međutim i jednog dana, hoće li to biti u martu ili nekad kasnije u ovom momentu je možda manje važno, važna je suština. U jednom momentu kada se otvore pregovori, to ne znači da smo postali članica Evropske unije. Mi imamo jako puno država koje su dugo u procesu pregovaranja i usklađivanja svoje legislative, međutim nema pozitivnog koraka.

Dakle pored ovih četrnaest prioriteta, postoji još jedan momenat o kome se jako malo priča, pogotovo u političkom životu. Kada razgovarate sa političarima, nažalost imamo jako puno političara koji to uopšte ne razumiju, a aktivno se bave politikom i imamo one koji to namjerno ignorišu. Jedan od suštinskih problema kada se nekad otvore pregovori i evo mi kao želimo i radimo sve da uđemo u Europsku uniju.

Postavlja se pitanje da li Bosna i Hercegovina može biti članica Europske unije sa ovakvim državnim uređenjem. Sa ovakvim mehanizmom koordinacije koji je usvojen na Vijeću ministara još 2016. godine i taj mehanizama koordinacije je konkretno očit razlog zašto je delegacija prilikom posjete Briselu prošle sedmice bila ovako brojna. Po mehanizmu koordinacije je definisano da kantoni daju saglasnost, entiteti daju saglasnost kako bi država govorila jednim glasom. Mi vidimo u praksi kako to funkcioniše kada se za bilo kakvu odluku pokušava dobiti saglasnost svih kantona, oba entiteta da bi se govorilo jednim glasom.

Dakle Europska unija da se ne lažemo, Europska unija ne želi u svojoj porodici države u kojima primjera radi, ukoliko želi Europska unija da donese bilo kakvu pa i neku banalnu odluku potreban je konsenzus. Vidimo da se Europska unija suočava sa tim problemom, da pokušavaju da taj konsenzus kod donošenja odluka promjene na način da se dvotrećinskom većinom mogu donijeti odluke. Da bi tu odluku promijenili treba im konsenzus koji ne mogu da dobiju. E sad zamislite neka odluka u budućnosti kad je Bosna i Hercegovina sa ovakvim mehanizmom koordinacije punopravna članica, na dnevnom redu je neka odluka međutim ta odluka ne može biti donesena dok svaki kanton u Bosni i Hercegovini i ona entiteta ne daju saglasnost državnom nivou, da državni nivo kaže ok mi smo za tu odluku. Dakle Europskoj uniji taj problem ne treba, a Bosni i Hercegovini i građanima Bosne i Hercegovine treba funkcionalno uređen sistem sa vladavinom prava gdje svi imamo podjednaka građanska prava. To nažalost sada nije slučaj."

Iz Europske unije stalno poručuju da Bosna i Hercegovina treba ustavnu i izbornu reformu, ali evo kada već spominjemo taj mehanizam koordinacije, Stranka demokratske akcije sudjelovala je u njegovom donošenju. Nedavno predsjednik te stranke Bakir Izetbegović kaže da je to dobro rješenje, da je to čak ocijenjeno kao iskorak na EU putu i da je to zapravo preslikavanje države BiH

"Možemo mi svaki politički problem u Bosni i Hercegovini i svaku odluku tumačiti na dva načina. Jedan od načina je to kako je gospodin Izetbegović uradio da kažu znate Europska unija je to ocijenila pozitivnim. Da oni su ocijenili pozitivnim donošenje mehanizma koordinacije, jer je mehanizam koordinacije obavezan da biste vi kao država, ne samo Bosna i Hercegovina bilo koja država, govorili jednim glasom. I oni su ocijenili u tom segmentu da vi sada imate mehanizam koordinacije. S druge strane moje mišljenje je da taj mehanizam koordinacije nije dobar zbog ovoga što sam maloprije objasnio jer se daju ovlasti nižim nivoima vlasti ne da se pitaju, mi u Bosni i Hercegovini uvijek u političkom životu imamo tu namjeru i želju i tražimo mogućnost nažalost da nešto blokiramo. Dakle ja u tom mehanizmu koordinacije vidim mogućnost blokada od svakog kantona pa preko svakog entiteta."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...