PUTIN OKOM, DODIK SKOKOM: Od sljedeće godine u Republici Srpskoj zabranjena ruska televizija...

Također je dodala da se već sada "ruski dokumentarni filmovi emituju na državnoj televiziji u Republici Srpskoj".

  • Mini market

  • 15. Dec. 2023  15. Dec. 2023

  • 7

Glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizije RT Margarita Simonjan najavila je da sljedeće godine u Republici Srpskoj počinje emitovanje programa te ruske televizije na srpskom jeziku. 

Ona se oglasila povodom apela predsjednika Rusije Vladimira Putina kojem se tokom pres-konferencije u četvrtak obratila novinarka režimskog ATV-a.

Kako je rekla, u regionu nema ruskih medija i nedržavnih organizacija, za razliku od zapadnih.

Putin je odgovorio da će zatražiti od rukovodilaca ruskih televizija, konkretno državne medijske kuće VGTRK, da razmisle o tome šta bi moglo da se uradi po pitanju ruskog informacionog prisustva u Republici Srpskog.

Također se interesirao da li na tom području postoji televizija RT.

Simonjan je rekla  da je naložila da se pronađe novinarka iz Republike Srpske i da se informiše gdje su dostupne vijesti RT. Ona je precizirala da postoji portal RT na srpskom jeziku.

- A sljedeće godine pokrećemo emitovanje programa na srpskom jeziku koje do sada nikada nije postojalo - dodala je Simonjan, gostujući na televiziji "Rusija 1".

Također je dodala da se već sada "ruski dokumentarni filmovi emituju na državnoj televiziji u Republici Srpskoj".

Podsjetimo, državna ruska televizija RT zabranjena je u Europskoj uniji nakon početka ruske agresije na Ukrajinu.

Vijeće Evropske unije je donijelo odluku da hitno obustavi emitovanje ruskih medija Sputnik i RT/Russia Today širom EU “sve dok Ruska Federacija i njeni povezani mediji ne prestanu da sprovode akcije dezinformacije i manipulacije informacijama protiv EU i njenih država članica.”

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...