MINISTRICA ZORA VIDOVIĆ PRVI PUT SPOMENULA BANKROT RS-a: „Dosta se govorilo o tome, uštede su planirane na javnim investicijama…“

Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, sutra bi trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima.

  • Vijesti

  • 11. Dec. 2023  

  • 4

Isplaćujemo redovno sve obaveze, budžet je stabilan i takav će ostati i u sljedećoj godini, rekla je za RTRS Zora Vidović, ministrica financija Republike Srpske.

- Dosta se govorilo o bankrotu, ali od toga ništa. Pronašli smo nova finansijska tržišta, i uspješno ulazimo u narednu godinu, poručila je Vidović. 

Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, sutra bi trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima. Njegov okvir iznosi pet milijardi 735 miliona maraka, što je za 212 miliona, odnosno četiri posto više od okvira rebalansa budžeta RS za ovu godinu.

- Na rashodovnoj strani imamo dosta stavki. Budžetski rashodi su 4,7 milijardi. Značajna izdavanja su za penzije koje se povećavaju za devet odsto, ukupna izdvajanja veća za 11 odsto. Povećana su izdvajanja za boračke kategorije i iznose 467 miliona KM, za oko 130 miliona KM više nego u ovoj godini, kazala je Vidović.

Ona je poručila da su uštede planirane na javnim investicijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...