PRIJEKO POTREBNA HUMANITARNA POMOĆ STIŽE U GAZU: Konvoj od 106 kamiona ušao preko prelaza Rafah

Prema istom izvoru, ukupno 445 osoba napustilo je pojas Gaze, uključujući 441 stranca i četiri ranjena Palestinca.

  • Svijet

  • 15. Dec. 2023  15. Dec. 2023

  • 0

Konvoj od 106 kamiona s humanitarnom pomoći prešao je u Gazu preko prijelaza Rafah u petak, potvrdio je egipatski dužnosnik za CNN. Humanitanri konvoj uključuje i pet kamiona koji su prevozili gorivo.

Prema istom izvoru, ukupno 445 osoba napustilo je pojas Gaze, uključujući 441 stranca i četiri ranjena Palestinca.

Trenutni broj kamiona u skladu je s dnevnim prosjekom koji je dopušten tokom prošle sedmice.

Za usporedbu, prije sukoba, Ujedinjeni narodi su izvještavali da je prosječno 455 kamiona dostavljalo pomoć u Gazu svaki dan.

U međuvremenu, prema najavama izraelskih vlasti, prve isporuke humanitarne pomoći od 7. oktobra bit će dostavljene i direktno iz Izraela.

Kabinet izraleskog premijera u petak je saopštio da je “privremeno odobrio istovar kamiona na strani Gaze od prijelaza ‘Kerem Shalom’ umjesto da ih vrati u Rafah” na granici Egipta s Gazom.

Kerem Shalom jedan je od dva izraelska prijelaza na kojima su proteklih dana pregledavani kamioni s humanitarnom pomoći, ali nije dopušten direktan ulazak u Gazu. Umjesto toga, poslani su natrag u Rafah.

“Kao dio sporazuma o oslobađanju naših otetih, Izrael se obavezao isporučiti hranu i humanitarnu pomoć iz Egipta civilnom stanovništvu u Gazi, u količini od 200 kamiona dnevno”, navodi se u saopštenju. “Prijelaz Rafah može preći samo 100 kamiona dnevno tokom izraelske sigurnosne provjere koja se već danas provodi na prijelazu ‘Kerem Shalom'”.

“Do danas su se ti kamioni morali vraćati na granični prijelaz Rafah, što je stvaralo gužve i sprječavalo provedbu sporazuma između Izraela i SAD-a”, dodaje se.

U saopštenju se još navodi da će na ovaj način u pojas biti dostavljena samo humanitarna pomoć iz Egipta.

“SAD su se obavezale financirati unaprjeđenje graničnog prijelaza Rafah što je prije moguće kako bi se humanitarna pomoć preko njega mogla prenositi samo uz izraelsku sigurnosnu inspekciju”, dodaje se.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...