DODIKOV OMILJENI PENZIONER HVALI NAPORE SNSD-ovog REŽIMA: "Penzije u RS za pet godina uvećane za 50 posto"

Trifunović je istakao da su penzioneri prvi u redu za isplate i da se penzije isplaćuju do desetog u mjesecu zbog čega je najstarija populacija zahvalna Vladi i premijeru RS za razumijevanje.

  • Društvo

  • 16. Dec. 2023  

  • 0

"Penzije u RS u proteklih pet godina uvećane su za 50 posto", izjavio je predsjednik republičkog Udruženja penzionera Ratko Trifunović.

Trifunović je istakao da su penzioneri prvi u redu za isplate i da se penzije isplaćuju do desetog u mjesecu zbog čega je najstarija populacija zahvalna Vladi i premijeru RS za razumijevanje.

On je podsjetio da je delegacija Udruženja imala razgovore sa predstavnicima Vlade RS o koncepciji budžeta za 2024. godinu na kojem je naglašeno da penzioneri očekuju redovno godišnje usklađivanje na bazi parametara rasta prosječnih cijena i plate.

"Pokazalo se da bi to moglo biti devet posto ukoliko ne bude poremećaja, rasta inflacije, cijena i prosječna plata", pojasnio je Trifunović.

Prema njegovim riječima, pregovara se o najnižoj cijeni rada, te ukoliko se to desi, očekuje se povećanje ostalih plata i primanja zaposlenih na osnovu čega se povećavaju i iznosi naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Očekujemo da bi tokom iduće godine mogli da se nadamo još jednom povećanju naših primanja", poručio je Trifunović za Srnu.

On je istakao da naplata doprinosa ide dobro, te da jedan dio penzija Vlada RS garantuje onima koji imaju manje od 50 posto od prosječne penzije i ovo namiruje iz budžeta.

Trifunović smatra da su Vlada, resorna ministarstva i rukovodstvo Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje uvijek uz penzionere i podržavaju sve ono što je realno i potrebno kako bi se standard i materijalni položaj penzionera sačuvao.

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su Budžet RS za 2024. godinu čiji ukupni okvir iznosi 5,735 milijardi KM.

Za penzije je planirano 1,785 milijardi KM, što je za 11 posto više od rebalansa za 2023. godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...