UZBUNA U KRAJINI: Penzioneri u USK prepušteni na milost i nemilost tromom sistemu…

Penzioneri kažu - postala im je to svakodnevnica. 

  • Društvo

  • 27. Dec. 2023  

  • 0

U Bosni i Hercegovini živi više od 700 hiljada penzionera. Umjesto zasluženih benefita, nakon radnog vijeka, većina živi na rubu preživljavanja. Uz nedovoljne penzije, problem produbljuje i izostanak adekvatne zdravstvene zaštite i duge liste čekanja. 

Dugotrajno čekanje u redovima, nedostatak specijalističkih pregleda, loša komunikacija sa medicinskim osobljem. Penzioneri kažu - postala im je to svakodnevnica. 

Lista čekanja kod ljekara jedan od gorućih problema, kaže to za BHRT Mirsad Terzić koji je na čelu Udruženja penzionera u Unsko-sanskom kantonu. Kao primjer navodi to što kardiološki pregled mora čekati skoro i do tri mjeseca. 

"Vidim da tamo, kada sebe upisujem za čekanje, ima nekoliko stranica praznih, pa onda. Pitam sam sebe - šta je s ovim prostorom prije? To je posao policije, da vidimo kako se to prave liste... I tako gdje god odemo", kaže Mirsad Terzić, predsjednik Udruženja penzionera USK. 

Određeni lijekovi koji su im neophodni nisu na esencijalnoj listi ili su na listi B koja traži plaćanje u jednom dijelu. Veliki je to teret za penzionere koji su ionako već suočeni sa finansijskim ograničenjima. 

"Gdje je kočnica? Kočnica je Zavod zdravstvenog osiguranja i novac. Kad se uđe u suštinu broja osiguranika penzionera na kantona i njihov broj - velika je razlika. 10.000. To je dokumentovano pod maskom i pojašnjenjem da su to nesređeni još podaci, umrli itd. Zar se može 10.000 ljudi voditi kao osiguranik da ne plaća Zavodu? Šta je interes?", pita se Terzić.

Iz resornog Ministarstvu tek šturi odgovor. Poboljšanje zdravstvene zaštite penzionera bit će, kažu, jedan od fokusa u narednom periodu. A dok se problemi ne riješe, nekvalitetan pristup zdravstvenim uslugama i dalje će biti svakodnevnica za njih više od 22.000.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...