MAJKE SREBRENICE PISALE SUDU BOSNE I HERCEGOVINE: "Puštanje na slobodu optuženih za genocid nije pravda"

Postupajući sudija Zoran Božić saopštio je da će o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora i mjera zabrane Sud izjasniti u zakonskom roku.

  • Društvo

  • 16. Dec. 2023  

  • 0

"Nakon informacije da sud razmatra pritvor za šest uhapšenih, želimo ovim putem jasno dati do znanja da su navedena lica optužena za najgnusnija djela koja pravo poznaje i da smatramo bilo kakvo puštanje na slobodu sramotnim".

Navele su to u svojoj reakciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

"Ukoliko pak sud odluči da ih pusti, uprkos činjenici da su svi, ali baš svi, koji su do sada ili optuženi ili osuđeni, kada su se domogli slobode, pobjegli za Srbiju, smatrat ćemo sudiju/icu odgovornim i saučesnikom u tom djelu, te zahtijevati postupak protiv sudije", navode.

Podsjetimo, u Sudu BiH je održano ročište o prijedlogu o određivanju pritvora šestorici bivših pripadnika tzv. Vojske RS koji su uhapšeni u Zvorniku pod optužbom za zločin u Orahovcu kod Srebrenice 13. i 14. jula 1995. godine.

Sretenu Miloševiću već je jučer određen pritvor. Danas je održano ročište za Lazara Ristića, Dragoja Ivanovića, Mladena Mihajlovića, Predraga Ristića, Stanoja i Milorada Birčakovića.

Postupajući sudija Zoran Božić saopštio je da će o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora i mjera zabrane Sud izjasniti u zakonskom roku.

Postupajući tužilac je naveo da ostaju pri navodima iz prijedloga za određivanje pritvora s obzirom da je istraga u završnoj fazi, da postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, te da Tužilaštvo smatra da imaju interes da kontakiraju sa osumnjičenima i sa saučesnicima.

Osumnjičeni se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica.

Ranijim presudama je utvrđeno da su prije ubistava u Orahovcu zarobljeni Bošnjaci držani u sali škole “Grbavci” u ovom mjestu.

Zajedno sa Haškim tribunalom, Sud BiH i pravosuđa u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 54 osobe na pet doživotnih kazni i 781 godinu zatvora – za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine u Srebrenici tokom jula 1995. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...