SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA: "Hitni odjel u bolnici u Gazi je 'kupka krvi'"

"Ekipa je opisala hitnu službu kao 'kupku krvi', sa stotinama ranjenih i novim pacijentima koji pristižu svake minute", navodi WHO, dodajući da se pacijente šiva na tlu i da bolnica gotovo da nema analgetika.

  • Svijet

  • 17. Dec. 2023  

  • 0

Hitna služba u bolnici Al-Šifi na sjeveru Pojasa Gaze, razorenom izraelskim bombardovanjem, "kupka je krvi" i sada tu nekad najveću bolnicu na palestinskim teritoriju treba "reanimirati", ocijenila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ekipa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih UN-ovih agencija dostavila je danas bolnici medicinski materijal. U bolničkom kompleksu sklonili su se "deseci hiljada prognanih", navodi se u saopćenju WHO-a objavljenom u nedjelju te dodaje da im "manjka" pitke vode i hrane, prenosi Hina.

"Ekipa je opisala hitnu službu kao 'kupku krvi', sa stotinama ranjenih i novim pacijentima koji pristižu svake minute", navodi WHO, dodajući da se pacijente šiva na tlu i da bolnica gotovo da nema analgetika.

Bolnica funkcioniše na minimumu s jako malo ljudi, a kritične pacijente prevoze na operacije u bolnicu Ahli Arab. Operacijske sale više ne rade jer nemaju kisika i sama bolnica "treba reanimaciju", navodi WHO. Samo 30 pacijenata može primati dijalizu, prenose Vijesti.

WHO je izrazio spremnost pomoći bolnici "u sedmicama koji dolaze" kako bi ponovo mogla izvršavati svoje osnovne funkcije.

"Do 20 bolničkih operacijskih sala i odjeli za postoperativnu njegu mogu biti aktivirani ako budu redovno dobivali gorivo, kisik, lijekove, hranu i vodu", poručio je WHO, dodajući da im treba i medicinskih radnika.

Bolnica Ahli Arab u ovome je trenutku jedina bolnica koja "djelomično funkcioniše" na sjeveru Pojasa Gaze. Tri bolnice rade na minimumu: Al-Šifa, Al-Awda i Al-Sahaba. Prije rata bile su ih 24.

WHO je izrazio zabrinutost i zbog bolnice Kamal Adwan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...