FEDERALNI PREMIJER NERMIN NIKŠIĆ O JEDNOJ OD NAJVAŽNIJIH REFORMI: "Parafiskalni nameti čine naš ekonomski sistem zarobljenim, imamo hrabrosti to promijeniti"

Kazao je da je bio nestrpljiv da konačno radnicima poveća plate i poslodavcia stvore što bolji i konkurentniji ambijent.

  • Vijesti

  • 19. Dec. 2023  

  • 0

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je nakon prisustva konferenciji "Fiskalna i parafiskalna opterećenja i tržište rada u FBiH: stanje i perspektive" kazao da je spreman da proces fiskalnih reformi provede do kraja, prenosi Klix.ba 

Ipak, dodao je da je za to potrebno stvoriti stabilne budžetske preduslove, jer, budžet, penzije i zdravstveni sistem ne smiju da trpe.

Kazao je da je bio nestrpljiv da konačno radnicima poveća plate i poslodavcia stvore što bolji i konkurentniji ambijent.

"Usredsređeni smo prije svega na radnike. To su ljudi koji grade naš ekonomski sistem od rata naovamo. Ništa mi ne namjeravamo raditi što nije naša dužnost i obaveza, čak dug prema njima. Poslodavci trebaju državu da prihvate kao partnera. A za to je prevashodno potrebno da izađemo iz džungle parafiskalnih nameta kojih prema podacima u FBiH ima 3.600 i oni drže naš ekonomski sistem zarobljenim. Država se kroz administraciju pretvorila u servis koji naplaćuje sve što joj padne na pamet. I dobro je što o tome govorimo", rekao je Nikšić.

Dodao je da teže da ponude konkretna rješenja, ali da ne voli davati obećanja koja neće ispuniti.

"Bitno je shvatiti da svaku reformu pa tako i ovu, vrlo je teško i komplicirano provesti. Ono što mogu obećati da jeste da će Vlada FBiH uvažavajući sve primjedbe koje smo dobili pripremiti objektivni Akcioni plan iz svoje nadležnosti za smanjenje neoporezivih i parafiskalnih davanja kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i smanjili troškovi privrednika", rekao je Nikšić.

Naglasio je da je za to potrebna hrabrost.

 

"Imamo je. Imamo domaći zadatak. Uradit ćemo ga. Sve će to na kraju biti dugoročna promjena odnosa države, radnika i kapitala. Radnici će htjeti ostati u BiH. Nastavljamo dalje", kazao je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...