OGLASILA SE AMERIČKA AMBASADA U BiH: "Istraga protiv gospodina Debeveca i gospodina Mehmedagića je..."

Osmanagić je sve ove optužbe odbacio.

  • Vijesti

  • 20. Dec. 2023  

  • 8

Istraga protiv predsjednika Suda BiH i Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića važan je korak u provođenju vladavine prava koja je temelj svake demokratije, rečeno je Feni iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Kako je jučer na konferenciji za novinare rekao glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, osumnjičeni Debevec i Mehmedagić lišeni su slobode po naredbi postupajućeg tužioca isključivo zbog činjenice da su postojali pritvorski razlozi za lišenje slobode, da bi Tužilaštvo moglo nesmetano da prikuplja dokaze u navedenom predmetu. Prikupljeni su dokazi da su oni počinili krivična djela iz Krivičnog zakona BiH, zloupotreba službenog položaja na način što su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja određenih istražnih radnji u predmetima Tužilaštva i Suda BiH u periodu 2020. godine, a koji su radili u više predmeta u određenom vremenskom periodu.

U odgovoru Feni iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH ističu da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju vladavinu prava, nezavisno tužilaštvo i pravosuđe i nezavisne institucije za provođenje zakona koje u ime građana Bosne i Hercegovine provode istrage, procesuiraju i kažnjavaju djela kriminala i korupcije.

-Zakoni BiH jednako važe za sve građane. Istraga protiv gospodina Debeveca i gospodina Mehmedagića važan je korak u provođenju vladavine prava koja je temelj svake demokratije. Očekujemo da institucije BiH i svi njeni građani uvažavaju procese koje podrazumijeva provođenje bh. zakona - poručili su.

Inače, Mehmedagić je u martu ove godine stavljen na "crnu listu" Sjedinjenih Država. Tada je u obrazloženju State Departmenta navedeno da je Mehmedagić koristio BH Telecom za prikupljanje mobilnih podataka o bh. političarima koji nisu povezani sa SDA, da je dao upute jednoj osobi da prati vladinog dužnosnika povezanog s opozicijskom strankom entiteta Republika Srpska (RS), te da je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze kako bi pridobio kandidate iz "Osmorke", skupine bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA.

Osmanagić je sve ove optužbe odbacio.

- Sve optužbe kojima je Ministarstvo finansija i trezora SAD-a obrazložilo odluku da me uvrste na listu sankcija su neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište - naveo je Mehmedagić u saopćenju za medije nakon što su mu izrečene sankcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...