ZABRINUTI SU: Demokrate u Kongresu od Bidenove administracije zahtijevaju informacije o obimu američke pomoći Izraelu

Zastupnik Jason Crow je u srijedu zatražio od administracije informacije za koje tvrdi da su ključne za njega da ispuni svoje “obaveze nadzora kao člana Stalnog odabranog odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma“.

  • Svijet

  • 21. Dec. 2023  

  • 0

Grupa Demokrata u američkom Kongresu zatražila je od administracije predsjednika Joea Bidena informacije o podršci zemlje izraelskoj vojnoj ofanzivi u Gazi, javlja Washington Post.

Kako navodi WP, zastupnici u Kongresu sve više izražavaju zabrinutost jer im nije pruženo dovoljno informacija, te zahtijevaju veći nadzor Kongresa u vezi sa podrškom SAD-a Izraelu u njegovom tekućem ratu u Pojasu Gaze.

Predsjednik Biden se posljednjih sedmica suočio sa sve većim pritiskom Kongresa jer je njegova administracija odlučno stala uz najbližeg saveznika Sjedinjenih Država na Bliskom istoku. Sada, zakonodavci pozivaju Bidena da nametne uslove za američku pomoć Izraelu, da izvrši pritisak na jevrejsku državu da promijeni kurs ili da se založi za prekid vatre.

Međutim, zastupnici tvrde da nedostaje informacija koje su potrebne za usmjeravanje političkih odluka.

Zastupnik Jason Crow je u srijedu zatražio od administracije informacije za koje tvrdi da su ključne za njega da ispuni svoje “obaveze nadzora kao člana Stalnog odabranog odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma“.

Pišem ti pismo

Crow, koji je također član odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, napisao je u pismu upućenom Avril Haines, direktorici nacionalne obavještajne službe i drugim visokim obavještajnim dužnosnicima, da traži “dodatnu transparentnost i informacije” o obimu razmjene obavještajnih podataka s Izraelom, politiku koja se vodi po tom pitanju, i “bilo kakva ograničenja” koja je administracija postavila kako bi osigurala da Izrael ne koristi obavještajne podatke SAD-a da nanese štetu civilima ili civilnoj infrastrukturi.

“Zabrinut sam da je raširena upotreba artiljerije i zračnih snaga u Gazi – i rezultirajući nivo civilnih žrtava – predstavlja i stratešku i moralnu grešku“, napisao je Crow, bivši vojnik koji je služio u Iraku i Afganistanu.

Dok Izrael nastavlja bombardovanje gusto naseljenog Pojasa Gaze, najviši zvaničnici UN-a i posmatrači ljudskih prava navode da vlada premijera Benjamina Netanyahua krši međunarodno pravo i potencijalno čini ratne zločine.

U manje od tri mjeseca, izraelska ofanziva u Gazi ubila je oko 20.000 Palestinaca, uključujući hiljade djece i beba, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima. Sravnjene su stambene zgrade i vitalna infrastruktura, a Palestincima je blokiran pristup hrani, vodi, lijekovima i drugim kritičnim potrepštinama.

Proteklih sedmica, grupe za ljudska prava, uključujući izraelsku organizaciju za zaštitu ljudskih prava B'tselem, isticale su prisilno raseljavanje palestinskih civila u Gazi, navodna vansudska ubistva i proizvoljna hapšenja od strane izraelskih kopnenih snaga, te dokumentirali izraelsku upotrebu ogromnih bombi u gusto naseljenim mjestima, uključujući gađanje bolnica, škola i izbjegličkih kampova u kojima se zna da se kriju civili.

"Pravo Izraela da se brani"

Tokom svoje ofanzive, pokrenute nakon razornog napada Hamasa 7. oktobra unutar Izraela, Izrael se u velikoj mjeri oslanjao na podršku Sjedinjenih Država, koje su Izraelu dugo opskrbljivale sofisticirano oružje i sigurnosnu saradnju. Bidenova administracija, zajedno s većinom Kongresa, obećala je da će podržati “pravo Izraela da se brani” nakon što je Hamas 7. oktobra pobio više od 1.200 ljudi, uključujući desetine djece i beba, i nastavio da ispaljuje rakete na Izrael.

Međutim, sve više optužbi o kršenju ljudskih prava, zajedno s izjavama visokih izraelskih zvaničnika o brisanju Gaze “s lica Zemlje” i pozivima na “emigraciju” stanovnika Gaze u druge zemlje, uznemirile su američke zakonodavce, pa čak i Bidena, koji je nedavno primijetio da su neka od izraelskih bombardovanja na toj teritoriji bila “neselektivna”.

Grupa demokratskih senatora ovog mjeseca poslala je pismo Bidenu tražeći da informacije o tome koje mjere, ako uopšte postoje, administracija poduzima kako bi ublažila štetu civilima u snabdijevanju oružjem Izraelu i da li Izrael primjenjuje bilo kakve mjere da izbjegne ubijanje civila.

“Da li je trenutna politika (izraelske vojske) sprečavanja povrede civila u skladu s međunarodnim pravom?” pitali su u pismu senatori Elizabeth Warren, Jeff Merkley (D-Ore.), Bernie Sanders, Tim Kaine i Martin Heinrich.

Senatori su zatražili spisak “svih vrsta municije koja se isporučuje Izraelu i njihov radijus eksplozije”. Nekoliko poslanika u Odboru za vanjske poslove Senata i Predstavničkog doma, koji vrše nadzor nad prodajom i transferom oružja stranim zemljama, rekli su za Washington Post da još nisu dobili listu materijalne podrške koja je pružena.

Visoki američki obavještajni dužnosnici, uključujući Hainesa, više puta su izvještavali Predstavnički dom i Senat za obavještajne odbore od napada Hamasa, ali zakonodavci su rekli da administracija nije odgovorila na mnoga njihova pitanja o obimu američke saradnje s Netanyahuovom vladom.

Crow je u svom pismu od srijede također izrazio zabrinutost zbog potencijalnih izraelskih kršenja međunarodnog prava. Konkretno, tražili su informacije da li su advokati vlade počeli procjenjivati da li bi Sjedinjene Države mogle biti krivično umiješane u izraelska kršenja prava.

Prema Ženevskim konvencijama, neselektivni napadi poput onih “koji koriste metod ili sredstva borbe koji ne mogu biti usmjereni na određeni vojni cilj” predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Da li SAD krši svoje Zakone?

Neki nezavisni pravni stručnjaci počeli su da ispituju da li Sjedinjene Države krše svoje zakone, kao i sporazume UN-a, prenoseći Izraelu bombe koje su koristile u civilnim područjima.

Crow je u svom pismu pitao da li administracija razmatra mogućnost da bi razmjena američkih obavještajnih podataka s izraelskom vladom mogla imati i pravne posljedice.

Tražio je informaciju kakvu su “analizu” advokati američke vlade proveli kako bi procijenili “izloženost američkog osoblja odgovornosti pred stranim ili međunarodnim sudovima za pružanje obavještajne podrške“.

Crow, koji je svom pismu priložio povjerljivi aneks u kojem se detaljno navodi cijeli obim informacija koje je tražio, napomenuo je da je slične informacije tražio prije više od mjesec dana, ali da nije dobio odgovore od administracije.

“Nakon 20 godina globalnog rata protiv terorizma, SAD su razvile vrlo specifične standarde za naše ciljanje, razmjenu obavještajnih podataka i zaštitu civila“, rekao je on za Washington Post.

“Ovaj nadzor je da se osigura da djelujemo u skladu s našim vlastitim standardima“, dodao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...