POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ: "Schmidt nema nikakvog kredibiliteta da govori o procesima reformi"

Dodaje kako stvarni sukobi u BiH nisu između različitih etničkih grupa već između onih koji se zalažu za integritet BiH i onih koji pokušavaju da ga ugroze.

  • Mini market

  • 21. Dec. 2023  21. Dec. 2023

  • 0

Sukob politike i pravosuđe ovih dana u BiH doživljava vrhunac. Uhapšen je, a zatim i suspendovan predsjednik državnog suda, uhapšen je i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić kao i ugledna advokatica Vasvija Vidović koja je puštena na slobodu. Slučajno ili ne sve se dešava uporedo sa otvaranjem suđenja Miloradu Dodiku.

O ovome i drugim političkim temama, izbornom zakonu, OHR-u, potencijalnom novom korištenju bonskih ovlaštenja govorio je politolog s adresom u SAD-u Jasmin Mujanović.

Debevec je suspendovan, ali utisak dobrog dijela javnosti jeste da ovdje ima više politike nego borbe za pravdu?

"Moramo biti svjesni da se često u BiH pravni procesi zlonamjerno upotrebljavaju u svrhu političkih ciljeva. Bojim se da je moguće da se ovdje nešto slično dešava, ali za konačne zaključke morat ćemo sačekati", kazao je Mujanović.

Na pitanje koliko je simptomatično to da se sve dešava nakon što je Sud odbio pokušaje da se suđenje Dodiku prebaci u Banju Luku, Mujanović je za TV Hayat kazao:

"Mnoge ključne sigurnosne institucije su pod kontrolom ili SNSD-a ili HDZ-a, jedan širi broj institucija nego u prethodnim mandatima, to je velika opasnost po suverenitet i integritet  BiH. Kad pogledamo cijelu situaciju u širem kontekstu ona je zabrinjavajuća."

Dodaje kako stvarni sukobi u BiH nisu između različitih etničkih grupa već između onih koji se zalažu za integritet BiH i onih koji pokušavaju da ga ugroze.

"Već decenijama Dodik kontroliše važne državne institucije. Naravno da je bilo za očekivati, kada je došlo do situacije da je Dodik bio ispred Suda BiH, da upotrebljava sve kočnice da bi usporio ili spriječio te procese. Mislim da će se nažalost ovo nastaviti. Dugo ćemo čekati da vidimo da je stvarni proces protiv Dodika pokrenut. Očigledno je da se Dodik osjeća da je pod opasnosti i mislim da je to za državu pozitivno", naveo je Mujanović.

Visoki predstavnik obratio se javnosti i pozvao Parlament da hitno i odmah usvoji Izmjene Izbornog zakona jer sve suprotno, kako kaže, znači nepoštivanje birača. U protivnom, slijede bonska ovlaštenja. Šta je izglednije – nametanja ili dogovor?

"Apsurdno je da gospodin Schmidt sugeriše da bilo ko drugi ne poštiva glasače kad je on na dan izbora izmijenio Izborni zakon i Ustav i promijenio rezultate izbora. To je bilo najgrublje kršenje demokratskih normi u poslijerantoij historiji BiH što je šokantno. Schmidt u kontekstu izborne reforme nema nikakvog kredibliteta više. Gadi mi se taj pristup prema građanima BiH gdje ih gotovo konstantno ponižava i ugrožava njihova ljudska prava. Ništa nije uradio povodom historijskih presuada Kovačević, Zornić, Pilav i ostalih. Dodatno je cementirao  sektaški pojam u izbornom sistemu BiH u interesima HDZ-a i donekle SNSD-a",  kazao je Mujanović.

Smatra kako Schmidt nije iskren.

"Kad Schmidt govori o Venecijanskoj komisiji, ideji reforme, nije kredibilna osoba da priča o ovim procesima. Nemam dokaze da se iskreno zalaže za reformu i liberalizaciju BiH. Što se tiče presude Kovačević, ni u jednom navratu Schmidt nije kazao da se zalaže za ostvarivanje tih političkih principa. To je ključno pitanje, ako nije spreman da iskreno govori o presudi Kovačević, onda sve ostalo što govori je apsurdno", rekao je Mujanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...