„NIŠTA NIJE SLUČAJNO“: Bidenov tim uporedio izjave Donalda Trumpa i Adolfa Hitlera, ovo su rezultati…

Čak su i konzervativni republikanci govorili protiv toga", naveo je Biden. 

  • Svijet

  • 22. Dec. 2023  

  • 2

Kampanja aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena objavila je grafiku koja izravno uspoređuje Donalda Trumpa i Adolfa Hitlera. Grafika, podijeljena u objavi na X-u, označava još agresivniji zaokret u pokušaju Bidenove kampanje da poveže svog vjerovatnog republikanskog protivnika na općim izborima s nacističkim vođom.

Grafika navodi tri citata 45. američkog predsjednika pored izjava nacističkog vođe. "Iskorijenit ćemo političke protivnike koji žive kao štetočine unutar naše zemlje", glasi prvi Trumpov citat. Navedeni istup povezuju s Hitlerovom izjavom da su "Židovi gamad i štetočine koje treba istrijebiti". 

"Imigranti truju krv naše zemlje", sljedeća je Trumpova izjava. Bidenov tim to uspoređuje s Hitlerovom tezom da će "kontaminacija krvi od strane inferiorne rase dovesti do pada Njemačke". 

"Moji politički protivnici unutar naše zemlje daleko su gori od diktatora u Rusiji i Sjevernoj Koreji", treća je Trumpova izjava. Bidenovi ljudi povlače paralelu s Hitlerovom porukom da "svi moramo prepoznati većeg unutarnjeg neprijatelja u Njemačkoj".

Usporedba političkog protivnika s Hitlerom nekad je bila gotovo zabranjena u političkim kampanjama, piše Politico. Međutim, to je postala rutina za Trumpovu kampanju, koja se pokušava opravdati time da je i dio povjesničara rekao da postoje sličnosti između Trumpove i retorike fašističkih vođa. 

Bidenova kampanja povezivala je Trumpove izjave s Hitlerom više puta u proteklih nekoliko dana i pozvala je novinare da pomnije promotre govore bivšeg predsjednika, posebno u vezi s imigracijom. "Ovo nije slučajnost", njihov je zaključak. 

"Trumpov jezik podsjeća na onaj koji je došao iz Njemačke 30-ih godina"

Trump je ismijao te usporedbe. Na skupu u utorak ponovio je da imigranti "uništavaju krv naše zemlje" i dodao da "nikada nije čitao 'Mein Kampf", Hitlerov manifest. Bidenov tabor ne misli da je Trump kazao istinu. "Onda je vjerovatno slušao audioknjigu", odgovorio je Bidenov savjetnik TJ Ducklo preko X-a.

Iako je Biden bio oprezniji u povlačenju jasne usporedbe između Trumpa i Hitlera u svojim javnim izjavama, posljednjih se dana približio tome. Na prikupljanju donacija u utorak navečer, Biden je istaknuo da nas jezik koji Trump koristi "podsjeća na jezik koji je došao iz Njemačke 30-ih godina".

"Nazvao je one koji mu se protive 'štetočinama'. I, opet, ovog vikenda, govorio je o tome da se 'krv naše zemlje' truje. Čak su i konzervativni republikanci govorili protiv toga", naveo je Biden. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...