DETALJI HAOSA NA SJEDNICI NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE: „Provodimo referendum da bismo poslije za njega rekli da je...“

Nacrt zakona o imunitetu predviđa proširenje kruga funkcionera koji neće krivično i prekršajno odgovarati zbog kršenja odluka visokog predstavnika.

  • Politika

  • 23. Dec. 2023  23. Dec. 2023

  • 1

Narodna skupština RS-a usvojila je nacrte zakone o imunitetu, referendumu i građanskoj inicijativi te geološkim istraživanjima. Opozicija je napustila sjednicu prije glasanja. Na štetnost usvajanja ovih zakona upozoravali su analitičari i aktivisti, ali za sada bez uspjeha. Ipak, bit će organizovane javne rasprave.

Nacrt zakona o imunitetu predviđa proširenje kruga funkcionera koji neće krivično i prekršajno odgovarati zbog kršenja odluka visokog predstavnika. Nacrt zakona o referendumu olakšava uspjeh referenduma jer se računa samo broj izašlih, a ne upisanih glasača. Opozicija vladajućima zamjera i ranije raspisivanje referenduma od kojih se odustajalo.

“Provodimo referendum da bismo poslije za njega rekli da je anketa”, podsjetio je SDS-ov Vukota Govedarica.

Javne rasprave i u slučaju zakona o imunitetu i zakona o referendumu bit će organizovane u roku od mjesec dana. Bit će javne rasprave i kada je zakon o geološkim istraživanjima u pitanju. Na taj zakon upozoravali su aktivisti jer smatraju da olakšava velikim kompanijama da dođu u poziciju da raspolažu koncesijama i da kopaju po RS-u. Opozicija, ali i dio vladajućih zastupnika, smatra da iz odlučivanja ne treba isključiti lokalne zajednice.

“Mislim da lokalne zajednice ne treba isključivati iz društvenih procesa posebno iz ovako važnih stvari jer mi svi živimo u lokalnim zajednicama”, kazala je DEMOS-ova Spomenka Stevanović.

Za Nebojšu Vukanovića, iz Liste za pravdu i red, ovo je jedna potpuna liberalizacija: “Ona će omogućiti gdje god kome padne na pamate da kopa bez rješavanja imovinskih sporova i bez ekoloških dozvola. Sve je podređeno interesu krupnog kapitala”.

Zanimljivo je da se na raspravi o izmjenama zakona o geološkim istraživanjima nije pojavio resorni ministar Petar Đokić. Opozicija je insistirala na njegovom dolasku, ali to se nije desilo.

Skupština je usvojila i izvještaje o radu RTRS-a. Te izvještaje opozicija je nazvala katastrofalnim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...